יום 1. הגעה לאיסלנד – איסוף הרכב בשדה התעופה – רייקיאוויק.
האתרים המרכזיים של היום: אגם טיורן – בניין הפנינה – מגדלור גרואוטה
ברייקיאוויק נקבל את המפתחות לחדר במלון וכעת אפשר לצאת ולגלות את קסמה של העיר. העיר על 130,000 תושביה (ללא ערי הלוויין) היא עיר הבירה של איסלנד והמרכז המסחרי והתרבותי של איסלנד. הנמל הישן של רייקיאוויק הפך בשנים האחרונות לפנינה של העיר ומסביב לרציפים בהם עוגנות הסירות, נפתחו גלריות, מסעדות ומוזיאון ימי. אם תביטו לכיוון הים תראו לפניכם את מפרץ פקסאפלוי (Faxaflói) משתרע ואת רכס ההרים שמצדו השני של המפרץ, ביניהם הר אסייה (Esja) שבתחומו מסלול הליכה וטיפוס לפסגתו. המוזיאון הלאומי של איסלנד (The National Museum of Iceland’) הנמצא גם כן בעיר, מספר על ההיסטוריה של איסלנד בכל תחום אפשרי וסיור בו ייתן מושג וידע בנוגע למקומות והאנשים אותם נפגוש בהמשך הטיול.
לינה: רייקיאוויק.
יום 2. טיול מעגל הזהב – פארק ת’ינגווליר – גייזר – מפל גולפוס.
האתרים המרכזיים של היום: מכתש קריד – גייזר – מפל גולפוס – פארק ת’ינגווליר
מרחק נסיעה מוערך: 210 ק”מ
יציאה מרייקיאוויק לכיוון צפון-מזרח. התחנה הראשונה היא בפארק ת’ינגוואליר (Thingvellir). מלבד הערך ההיסטורי של מקום זה שהיווה את משכנו של האלת’ינגי – הפרלמנט הוותיק בעולם, יש למקום גם ערך גיאולוגי חשוב שכן הלוחות הטקטוניים של אירו-אסיה וצפון אמריקה נגלים שם מעל פני הקרקע. האי האיסלנדי יושב על החיבור של שני הלוחות והליכה בפארק ת’ינגווליר מאפשרת להיות בו זמנית בשתי יבשות. התחנה הבאה להיום הוא השדה הגיאותרמי גייזר (Geysir), המקום שעל שמו קרויה התופעה. שם נוכל לראות את השדה רוחש נביעות רותחות של מים וקיטור הנפלטים מבטן האדמה. מדי 12 דקות הגייזר הגדול סטרוקור, ייתן הופעה ויתפרץ להנאת הצופים. מעט מזרחה מגייזר זורם מפל גולפוס (Gullfoss), משמעות השם באיסלנדית היא “מפל הזהב” ואכן בימים שטופי שמש, רסיסי המים שסביבו נלכדים בקני השמש ויוצרים מעל המפל הילה של זהב וקשת צבעונית. במקום נמצא לוח אבן ועליו תבליט של סיגריד’ור תומאסדוטיר (Sigriður Tómasdóttir), שב-1908 יצאה למאבק כנגד ניסיון להקים תחנת כח על המפל ונחשבת לפעילה הסביבתית הראשונה באיסלנד. באזור ישנם אתרים נוספים כמו מכתש קריד ומפל פאקסה שגם בהם נבקר.
פעילות אופציונלית: רחצה ב ’לגונה הסודית’ – שייט בסירת סילון.
לינה: אזור קוולסווטלור.
יום 3. איי ווסטמן (אי הפאפינים) ואתר “פומפיי של הצפון”.
האתרים המרכזיים של היום: איי ווסטמן
מרחק נסיעה מוערך: 100 ק”מ
ארכיפלג איי ווסטמן (Vestmannaeyjar) נמצא לחופיה הדרומיים של איסלנד. מעבורת יוצאת כמה פעמים במהלך היום מ- (Landeyjahöfn) לנמל האי היימאי (Heimaey), האי המיושב היחיד באיי ווסטמן. המעבורת מסוגלת לקחת נוסעים ורכבים. זמן ההפלגה הוא חצי שעה בסך הכול. איי ווסטמן יושבים על התפר של שני הלוחות הטקטוניים ולכן הם אזור מאוד פעיל וולקנית. היו שתי התפרצויות גדולות במאה ה-20: התפרצות Eldfell בינואר 1973, אשר יצרה הר בגובה 700 מטרים ואילץ 5000 מתושבי האי Heimaey להתפנות באופן זמני. כיום נחפר במקום אתר “פומפיי של הצפון” הממחיש את ממדי ההתפרצות ותוצאותיה. בשנת 1963 התפרצות נוספת יצרה את האי סורטסיי (Surtsey) פיסת האדמה הצעירה ביותר על פני כדור הארץ. האיים עשירים בבעלי כנף ובמקום מקננת מושבת תוכוני ים (פאפינים) הגדולה באיסלנד. מינים רבים של לוויתנים נצפים גם הם מהאיים.
לינה: אזור קוולסווטלור.
יום 4. הנופים של החוף הדרומי – מפלים, קרחון, חופי לבה וצוקים.
האתרים המרכזיים של היום: המפלים סליאלאנסדפוס וסקוגפוס – קרחון סולהיימיוקול –דירהוליי – פיאדרארגליופור
מרחק נסיעה מוערך: 170 ק”מ
נתחיל את היום בביקור בשני מפלים שובי עין. המפל הראשון סליאלנדספוס (Seljalandsfoss) הנופל מגובה של 60 מטרים והליכה בשביל המקיף אותו, תאפשר לנו לראות גם את הצד האחורי של המפל. המפל השני שנראה הוא סקוגפוס (Skógafoss) הנופל גם הוא מגובה של 60 מטרים וברוחב מרשים של 25 מטרים, בסביבות המפל ישנו שביל הליכה המוביל במעלה זרם הנהר וחושף אשדים נוספים קטנים יותר. על פי האגדה המקומית, תיבת אוצר מוחבאת בתחתיתו של המפל ואולי יתמזל מזלכם ותמצאו אותה. נמשיך לכיוון הכפר ויק (Vik) שעל אף גודלו הקטן הוא מהווה ציון דרך מרכזי על הציר של כביש מספר 1. בסביבת ויק נוכל להתרשם מצוק דירהוליי (Dyrhólaey) שהוא כַּף בגובה של 120 הבולט מן היבשה אל הים ומשמש כאתר קינון לעופות הים המקומיים. מתחתיתו של הצוק משתרע חוף שנחשב לאחד החופים היפים באירופה כולה. חוף זה עשוי חולות שחורים של גרגירי בזלת ומולו בתוך מי הים מזדקרים לעבר הרקיע, סלעי רייניסדראגר (Reynisdrangar) יוצרים מראה מרהיב והליכה על החוף שהוא הנקודה הדרומית ביותר של האי איסלנדי היא חוויה.
לינה: אזור קירקיובאיירקלאוסטר
יום 5. אזור קרחון ואטנאיוקול – פארק סקפטאפל – הלגונה הקרחונית.
האתרים המרכזיים של היום: פארק סקאפטאפל – הלגונה הקרחונית
מרחק נסיעה מוערך: 220 ק”מ
ממשיכים בנסיעה לאורכו של החוף הדרומי, מצדי הדרך זורמים אינסוף זרמי נחלים בין אדמות סחף. מגיעים אל פארק סקאפטאפל שנמצא על שוליו של קרחון וואטניוקול (Vatnajökull) הענקי. הפארק מרובד במסלולי הליכה רבים בין צורת נוף שונות שגופו האדיר של הקרחון נראה מכל עבר. קרחון וואטניוקול מכסה שרשרת הרי געש פעילים, ומדי כמה שנים נוצרים בקעים ורעידות אדמה בקרום הקרקע ודרכו מתפרצת לבה. ההתפרצות ב-2014 נמשכה חמישה חודשים ובשיאה גז הגופרית דו-חמצנית הנפלט מההתפרצות הורגש בכל רחבי איסלנד. במרכז המבקרים מקרינים סרט על התפרצות געשית שהתרחשה במקום ב-1996. ממשיכים מזרחה ומגיעים לאחת מגולות הכותרת של נופי איסלנד – לגונת הקרחונים (Jökulsárlón) שהינה לגונה לתוכה נשברים גושי קרח מהקרחון שמעליה. זהו מראה עוצר נשימה לראות גושי קרח בצבעי לבן, כחול ואפור צפים להם בנחת ושלווה סטואית על פני המים. בזמני הגאות, מי הים חודרים לתוך הלגונה וכלבי הים המקומיים נגלים מעל פני המים. מי שרוצה לראות את הקרחונים מטווח אפס יכול לעשות שייט בסירה אמפיבית או בסירות הזודיאק שבמקום
לינה: אזור הופן
יום 6. הפיורדים המזרחיים – לכל פיורד סיפור משלו – סיידיספיורדור.
האתרים המרכזיים של היום: הפיורדים המזרחיים – סטודווארפיורדור – פסקרודספיורדור – סיידיספיורדור
מרחק נסיעה מוערך: 280 ק”מ
היום נגלה את קסמם של הפיורדים המזרחיים, חבל ארץ זה שונה משאר איסלנד בכך שהוא שופע אזורים מיוערים, הקיץ בו בממוצע יבש וחם יותר מאשר בשאר איסלנד וכן רק בתחומו חיים עדרים של איילי הצפון שהובאו לאיסלנד מנורבגיה במאה ה-18.כל אחד מן הכפרים באזור ידוע באופי משלו, כמו למשל פאסקרוד’פיורדור (Faskrúdsfjordur). יישוב זה נחשב לכפר הצרפתי של איסלנד, מכיוון שבסוף המאה ה-19 הגיעו לכפר דייגים צרפתים רבים והפכו את הכפר הקטן לטריטוריה צרפתית בתוך איסלנד ועד היום על השלטים בו כתוב גם בצרפתית. בכדי לדעת עוד על תקופה זו, אפשר לבקר במוזיאון “יורדי הים הצרפתים” שנמצא בכפר. נסיים את היום בבירת המזרח אגילסטדיר. אך לפני כן נוכל לטייל בין שביליו של היער הגדול באיסלנד: הטלורמסטאדור (Hallormsstaður) בו כ-80 מיני עצים שונים – הישג מרשים בהתחשב בכך שאין כמעט עצים באיסלנד.
פעילות אופציונלית: מוזיאון המינרלים של פטרה.
לינה: אגילסטדיר.
יום 7. מפל דטיפוס – אגם מיוואטן – איסלנד בהילוך גבוה.
האתרים המרכזיים של היום: מפל דטיפוס – הנוף הירחי באגם מיוואטן
מרחק נסיעה מוערך: 140 ק”מ
נעזוב את הפיורדים המזרחיים ונצא לעבר צפון איסלנד. הנסיעה על כביש הטבעת ובאחד המקטעים השוממים שלו, כמעט ללא נקודות ישוב. נגיע אל מפל דטיפוס (Dettifoss) שאת שאון מימיו שומעים למרחוק, שכן זהו המפל החזק ביותר באירופה. ככל שתתקרבו למפל עוצמת הרעש תגבר וכשתראו את המפל נגלה מולכם תישארו פעורי פה לנוכח המראה המסעיר. רוחבו של המפל הוא כ-100 מטרים ומימיו נופלים מגובה של 45 מטרים. אחרי שחזינו בעצמתם של המים, ניסע לעבר קרפלה (Krafla), אחד האזורים הכי פעילים געשית באיסלנד. בנאומפאטל (Namafjall), נראה שלוליות מעלות אדים שבתוכן מבעבע בוץ ומים רותחים. בשטח מישורי זה אין אפילו בדל של צמחיה ואת האוויר מתבל ריח חזק של גופרית. בשדה הלבה של לירניוקור (Leirhnjúkur), נתהלך בינות תלמים של לבה ממוצקת שזרמו במהלך ההתפרצויות של הר הגעש קרפלה בין 1975-1984. על אף השנים שעברו האדמה במקום עדיין חמה עד מאד והליכה מחוץ לגבולות השביל תוכל להמיס את סוליות הנעליים. אוזר אגם מיוואטן, כולו מוקף תצורות נוף געשיות ובסמיכות אליו מצויים מרחצאות גאותרמיים בהם אפשר לנפוש מעט ולהרפות את השרירים. .
לינה: אזור מיוואטן
יום 8. אקוריירי בירת הצפון והעמקים הפוריים של סקגפיורדור.
האתרים המרכזיים של היום: מפל גודפוס – אקוריירי – אזור פיורד אייפיורדור – חבל סקגפיורדור
מרחק נסיעה מוערך: 230 ק”מ
יוצאים לעבר אקוריירי שעם 20000 תושביה היא מקום היישוב הגדול ביותר מחוץ לאזור רייקיאוויק. אקוריירי היא עיר הבירה של צפון איסלנד ושוכנת בעומקו של פיורד אייפיורדור (Eyjafjörður) . תופתעו לדעת שעל אף מיקומה הצפוני, החורף באקוריירי מתון ופחות סוער וקר בהשוואה לשאר איסלנד. סיור רגלי בעיר מומלץ ביותר ובמהלכו תוכלו להתוודע לרחובותיה היפים, מבנה הכנסייה, מסעדות וגלידריות מקומיות, הגן הבוטני ולנמל הציורי ממנו ניתן לצאת לשייט צפייה בלוויתנים ודולפינים. מועדון הגולף המקומי מקיים טורניר שנתי ביום הארוך ביותר בשנה (21 בחודש יוני) ובו משחקים גולף בחצות הלילה שכן השמש אינה שוקעת בזמן זה של השנה. נתקדם מערבה בין עמקים פוריים אל עבר מחוז סקגאפיורדור, שם נוכל ליהנות ממגוון פעילויות כמו רכיבה על סוסים איסלנדיים, רפטינג נהרות ונסיעה במכונת זמן אל העבר בדמות ביקור במוזיאון בתי הדשא בגלאומבייר (Glaumbær) ,שימחישו באילו תנאים חיו האיסלנדיים לפני מאות שנים. .
לינה: אזור ורמהליד
יום 9. חצי האי סנייפלסנס – פארק סנייפלסיוקול.
האתרים המרכזיים של היום: גרונדרפיורדור – הכפרים ריף והטליסאנדור – חוף דופאלונסאנדור – העיירה סטיקיסהולמור – הטנר וארנארסטאפי – פארק לאומי סנייפלסיוקול.
מרחק נסיעה מוערך: 340 ק”מ
יוצאים מהכביש ההיקפי ומבצעים פנייה מערבה אל חצי האי סנייפלסנס. ייחודו בכך שעל שטח קטן יחסית ישנן צורות ונופים מגוונים. בכפר סטיקיסהולמור (Stykkishólmur) בחלקו הצפוני של חצי האי, ישנו נמל מקסים ומולו צוקים עליהם ניתן לטפס בשביל הליכה קל יחסית ולתצפת על הסביבה ועל ספינות הדייג המביאות שלל אל מסעדות דגים שבקרבת הנמל. פארק סנייפלסנסיוקול (Snæfellsjökull National Park) הוא הפארק הלאומי הראשון שהוכרז באיסלנד ושטחו כולל קרחון, הר געש, וחוף יפהפה השוקק עופות ים בעונת הקיץ. הר סנייפלסיוקול מתנשא לגובה של 1446 מטרים. ביום עם ראות טובה ניתן לראות מפסגתו את רייקיאוויק באופק. בספרו של ז’ול וורן “מסע אל בטן האדמה” מוצג הר זה כנקודת ההתחלה של המסע דרך לועו של ההר הגעשי, המהווה פתח אל עומק כדור הארץ.
פעילות אופציונלית: ביקור במערת לבה
לינה: אזור סנייפלסנס
יום 10. אזור בורגרנס והסביבה – מפל רהונפוסאר ורייקהולט.
האתרים המרכזיים של היום: מכתש אלדבורג – מפל רהונפוסאר – Deildartunguhver – רייקהולט
מרחק נסיעה מוערך: 220 ק”מ
אחרי שמקפים את חצי האי סנייפלסנס כמעט במלואו, חולפים ליד מכתש אלדבורג (Eldborg), לע הר געש הנראה כמו כתר מלכות המעטר את שדות הלבה שסביבו. כאן יש אפשרות לצאת לטיול הליכה, צדו הדרומי סנורסטאדיר (Snorrastadir) הוא הנגיש ביותר להליכה. ממשיכים דרומה אל העיירה בורגרנס (Borgarnes) שעל 1800 תושביה ומיקומה על כביש מספר 1, משמשת מרכז השירות של הכפרים במחוז בורגרביגד (Borgarbyggd). מרכז ההתיישבות (Settlement Centre) בבורגרנס, מציג תערוכות הקשורות בהיסטוריה של איסלנד בדגש על מסורת הסאגה (סיפורי עם איסלנדיים שחלקם מאומתים היסטורית). מול המרכז ישנה טיילת המתעקלת סביב חוף הים ומובילה אל גן השעשועים ביוסארולו (Bjossarolo). גן זה, נקרא על שמו של ביורן גוד’מונדסון שהיה חלוץ בתחום המיחזור ובנה את המתקנים הראשונים של הגן מחלקי עץ, מתכות ושאר חומרים שנפלטו מהים אל החוף. גן זה נותן לנו גם הזדמנות מצוינת לראות את חיי היום-יום של הילדים באיסלנד. בהמשך היום נבקר ברייקהולט (Reykholt), הכפר שהיה נחשב למרכז האינטלקטואלי של איסלנד בימי הביניים ובמפל רוהנפוסאר (Hraunfossar), שהמים בוקעים בו מתוך חריצים של סלעי לבה ויוצרים מראה ייחודי של אחד המפלים הארוכים והציורים באיסלנד.
פעילות אופציונלית: רחצה במרחצאות קראומה
לינה: אזור בורגרנס
יום 11. פיורד הלוויתנים – מפל גלימור – הלגונה הכחולה.
האתרים המרכזיים של היום: מעבר Kaldidalur – פיורד הלוויתנים – חצי האי רייקאנס – הלגונה הכחולה
מרחק נסיעה מוערך: 210 ק”מ
נעבור דרך כביש המקיף את מפרץ קוואלפיורדור (Hvalfjörður) שמשמעות שמו פיורד הלוויתנים. בעבר כביש זה היה דרך ראשית אך ב-1998 נפתחה תעלה תת ימית שחוצה את המפרץ ומקצרת את הדרך בין צפון לדרום איסלנד בארבעים דקות. התנועה סביב הפיורד ירדה באופן משמעותי אך נופיו היפים אינם איבדו מזוהרם ואנו נקיף את המפרץ המקסים. בדרך ננסה לאתר מתקן צבאי שריד למלחמת העולם השנייה שימש את הצבא הבריטי כמעגן ספינות מלחמה של הצי המלכותי. בדרך נעבור גם ליד מפל גלימור (Glymur) שהוא המפל הגבוה באיסלנד ונופל מגובה של 198 מטרים. בסוף הסיבוב נגיע לאזור רייקיאוויק ובכך משלימים את ההקפה של איסלנד. לקראת סיום ממשיכים לעבר חצי האי רייקאנס. נוף המקום מזכיר פלנטה אחרת ומורכב משדות לבה שעליהם צומח טחב רך שבימי שמש יכול לשמש מזרון השיזוף הנח בעולם. אין כמו לסיים טיול באיסלנד ברחצה בבריכה גיאותרמית. המים החמים והמרפאים של ספא “הלגונה הכחולה” הוא המקום המושלם לכך.
לנוהגים ברכב שטח ובעונת הקיץ, ישנה אפשרות לנסוע על דרך קלדידאלור (Kaldidalur) ולחוות מעט מן הרמה ההררית של איסלנד.
לינה: אזור רייקיאוויק
יום 12. רייקיאוויק – שדה התעופה קפלאוויק.
לפני סיום הטיול באיסלנד, כדאי להקדיש את שארית היום לטיול בעיר הבירה רייקיאוויק. כמעט מכל רחוב בעיר ניתן לראות את כנסיית הלגרימסקירקיה הבנויה על ראש גבעה. מהמרפסת העליונה של הכנסייה ישנה תצפית מצוינת על העיר וגגות הרעפים הצבעוניים. בתוך הכנסייה ישנו עוגב הבנוי ממאות צינורות, ולעיתים קרובות נגני עוגב מזדמנים מנגנים עליו ומנעימים את זמנם של המבקרים. החזרת הרכב בשדה התעופה לפני הטיסה.
הערה: אנו שומרים לעצמנו את הזכות לשנות את סדר כיוון הנסיעה.