הבהרה: המידע הנמסר כאן הוא בבחינת עצות של בעלי ניסיון, אך אין בכוונתו לייצג פסיקה של רבנים או להוות תחליף לפסק הלכה כל שהוא, או לאישור כשרות זה או אחר.
כל טיול עצמאי שלנו ניתן להתאמה טובה מאד עבור שומרי כשרות ושבת.
טיול באיסלנד למטיילים דתיים ושומרי שבת
לצוות Another Iceland יש נhסיון עשיר של שנים רבות בהכנת מסלולי טיול למטיילים שומרי דת ומסורת. בעת הזמנת תכנית הטיול הטיול אנו מקשיבים לצרכי המטיילים ובעת תהליך ההזמנה שמים דגש רב על מנת לתת מענה נכון ואפקטיבי. אנו מוודאים שמקומות הלינה המוזמנים לשבת יותאמו למטייל הדתי עם דגשים על מלונות או דירות עם מטבח למי שמעוניין בגמישות עם אפשרות לבשל. אנו מוודאים שאופן סגירת הדלתות במקום הלינה (במלון או בדירה) יהיה רגיל ולא אלקטרוני, ובמלון שתהיה כניסה צדדית ללא חיישנים. בהתאם לתאריכי הטיסות אנו מתכננים את המסלול עם העדפה כך ששני הלילות שיוקדשו לשבת יוזמנו במקום בו קיימות אפשרויות טיול ברגל בסביבת מקום הלינה.
היסטוריה יהודית באיסלנד
להוציא את הוותיקן ואולי עוד כמה מדינות זעירות, איסלנד היא גם אולי המדינה היחידה באירופה שלא תמצאו בה בית כנסת או שרידים של בית כנסת. יהודים מעטים הגיעו לאיסלנד במהלך השנים, מי כסוחרים מדנמרק בשלהי המאה הקודמת, ומי כפליטים מגרמניה במלחמת העולם השנייה. הרוב המכריע לא נשאר שם. את האוכלוסייה היהודית באיסלנד מרכיבים היום בעיקר עשרות בודדות של ישראלים ויהודים מארצות שונות, אשר השתקעו במקום, או מתגוררים בו באופן זמני, והם נפגשים בעיקר בחגים לסעודות משותפות.
במקומות רבים באיסלנד תמצאו חלונות או קירות בניינים, ואפילו קברים המעוטרים במגן דוד, אך אל נא תטעו – לא הגעתם לאתר יהודי. מדובר לרוב במבנה השייך לקבוצת 'הבונים החופשיים' או בסמל מיסטי עתיק הנפוץ בארצות הצפון – ותו לא. בית הכנסת היחיד שהיה קיים באיסלנד היה למעשה בית כנסת צבאי בבסיס נאט”ו בקפלוויק. עם פירוקו של הבסיס לפני שנים אחדות, פורק גם בית הכנסת.
בית הכנסת שפעל בבסיס חיל האוויר האמריקאי בקפלאוויק
זמני כניסת יציאת השבת
בקיץ הימים באיסלנד מתארכים והלילות קצרים ובחורף היפוכו של דבר. בחודשי הקיץ הבהירים בין מאי לספטמבר, בתקופה בה מגיעים רוב המטיילים לאיסלנד, שוקעת השמש מאוחר יחסית, וזורחת כעבור מוקדם בבוקר. משמעות הדבר לשומרי שבת היא שניתן לנצל את יום השישי באיסלנד כיום טיול מלא לכל דבר. צום תשעה באב, לעומת זאת, לא מומלץ כאן, כי הוא מתארך ומתארך, והבדלה במוצאי שבת עלולה להתקיים בשעות הקטנות של הלילה.
מידע עדכני על שעות כניסת ויציאת השבת באיסלנד, זמני קריאת שמע וכדו’ ניתן, בין השאר למצוא כאן.
כשרות באיסלנד
אחד היתרונות של איסלנד לשומרי כשרות הוא שכמדינה דלת אוכלוסין ודלה בתוצרת עצמית, מוצרים רבים בסופרמרקט מיובאים בין השאר מארה”ב וניתן למצוא על המדפים, מוצרי מזון הנושאים את חותמת הכשרות OU או לחילופין K וכדומה. פירות טריים, ירקות ואגוזים ניתן למצוא בשפע בכל מקום, ואפילו בתחנות דלק בדרכים. וכמובן – דגי סלמון מעושנים – הוא מצרך מצוי לרוב ויכול להוות חלק עיקרי בתפריט כשר באיסלנד.
רוב המאפיות הגדולות באיסלנד מעידות על עצמן שהלחם שלהן מיוצר משומן צמחי בלבד, וחלקן גם יעידו שאינן משתמשות כלל בשומן מן החי בתנוריהן, אך למי שיש ספק בנדון, עדיף אולי להסתפק בקרקרים של WASA או דומיהם, המכילים לרוב רק מים וקמח. למי שאינו מקפיד לשתות “חלב ישראל” – יש להשיג מגוון גדול של מוצרי חלב טבעי (יש לזכור שיוגורט עם פרי מכיל במקרים מסוימים ג'לטין לא כשר).
מסעדות צמחוניות
למי שנוהגים לאכול במסעדות צמחוניות, אשר אין לה כמובן תעודת כשרות, ישנן מספר כתובות מומלצות באיסלנד, כאשר בעיר הבירה רייקיאוויק, ישנן מספר רב של מסעדות צמחוניות וטבעוניות, הנה כמה מהמומלצות שביניהן:
Kaffihúsið Garðurinn
Klapparstíg 37 101 Reykjavík, +354-5612345
GLÓ
Laugavegur 20 b, Reykjavik, +354 553-1111
GRÆNN KOSTUR
Skólavörðustígur 8b, Reykjavik, +354-5522028
שימו לב שחלק מהמסעדות הצמחוניות עלולות להחליף קונספט ולהוסיף לתפריט גם דגים שאינם בהכרח כשרים או אפילו פירות ים, ולכן תמיד יש לבדוק שאכן המסעדה שבה מבקרים היא עדיין צמחונית למהדרין.
הבאת מזון מהארץ
רשויות המכס באיסלנד אוסרות הכנסת בשר בלתי מבושל. אין איסור על הכנסת שימורים (ובכלל זה בשר מבושל) או על הכנסת מוצרי מאפה, אבקות מרק, מנה חמה וכדומה. ניתן להכניס יין לקידוש עד כמות של ליטר, ואף כפול מזה – אם לא מכניסים משקאות חריפים אחרים.
מידע מלא באנגלית באתר שדה התעופה: תקנות המכס של איסלנד