רוצים לדעת מדוע פארק לאומי תינגווליר הוא יעד תיירותי כה מבוקש ומה המשמעות ההיסטורית והגיאולוגית שלו? מדוע זהו אתר המורשת העולמי היחיד של אונסק"ו בכל איסלנד? איך הפארק נוצר? למה הוא כל כך פופולרי? המשיכו לקרוא כדי לגלות הכול על פארק ת'ינגווליר!
לביקור בפארק ת'ינגווליר ובאתרים מרתקים אחרים בדרום איסלנד כנסו לבחור טיול עצמאי איכותי ללא פשרות!
פירוש השם ת'ינגווליר (Þingvellir) הוא "מישורי האסיפה". באיסלנדית השם נהגה "ת'ינגווטליר". מבחינה היסטורית, תרבותית וגאולוגית זהו ללא ספק האתר החשוב ביותר באיסלנד כולה. הוא ממוקם באזור וולקני מיוחד במינו שכולו הרי געש ושדות לבה, ולא בכדי הוכרז על ידי אונסקו (UNESCO) כאתר מורשת עולמית.
רוב המטיילים באיסלנד יגיעו, בשלב מסוים לאזור "מעגל הזהב", מסלול התיירות הפופולרי ביותר במדינה. תמונות משלושת יעדים אלו מעטרות גלויות ואתרי אינטרנט, עד שרבים יודעים למה לצפות מהטיול עוד לפני שהם מגיעים. עוד לפני שהם מגיעים. סילון גייזר (Geysir) מתפרץ הוא אייקון ידוע בעולם כולו, מפל גולפוס (Gullfoss) המרהיב גם הוא מפורסם מאוד אך מה לגבי ת'ינגווליר, מדוע פארק זה מצדיק את מקומו ברשימה?
התשובה לכך מורכבת. ת'ינגווליר הוא מקום בו תהליכים גיאולוגיים כבירים מתרחשים ממש מול העיניים. זה גם המקום שבו ההיסטוריה של האומה האיסלנדית החלה ושם גם נעשו כל ההחלטות החשובות והעיקריות שלה. לסיכום ניתן לומר, שזהו אתר מרהיב המרכז בחובו שפע של נקודות עניין גיאולוגיות וגם היסטוריות. כל מבקר במקום ולא חשוב במה הוא מתעניין יימצא כאן משהו שירתק אותו.
רקע היסטורי
אין מקום המיטיב לתמצת את ההיסטוריה של איסלנד ושל האומה האיסלנדית כפי שעושה ת'ינגווליר. הפרלמנט האיסלנדי הראשון 'אלת'ינגי' (Althingi), התכנס לראשונה במקום זה בשנת 930 לספירה ונשאר כאן ברצף כמעט מלא עד לשנת 1798. מוסד זה, נשלט בעיקר ע"י צ'יפים (ראשי שבט) שנעזרו באנשים מן השורה, הניח את היסודות ל 'קהילה האיסלנדית' (Icelandic Commonwealth). ת'ינגווליר היה מקום המפגש השנתי לכל תושבי איסלנד, ובכך הניח את הבסיס ליסודות השפה והספרות, שהם חלק בלתי נפרד מחיי העם האיסלנדי עד ימינו.
הפרלמנט, אותו אלת'ינגי היווה את הסיבה הרשמית למפגש כל שנה, אבל ההתכנסות הייתה חשובה גם לצורך חילופי מידע, חדשות, הקראת יצירות ספרותיות, הכרת בן או בת זוג פוטנציאלי וניהול שווקים וירידים. פה ושם בפארק ניתן לראות שרידים מעטים ולא גדולים להתכנסויות אלו. כל האתרים ההיסטוריים מקובצים בפינה הדרום מערבית של הפארק. לא קשה להבין מדוע: הצוקים משמשים אמפיתיאטרון טבעי, הגנה מאיתני הטבע, הנהר תורם דגה ומי שתיה, והמרחבים סיפקו שטח נוח לנטיית מחנות אוהלים והתכנסות.
ת'ינגווליר עם ילדים
גיאולוגיה
המורשת התרבותית וההיסטורית של ת'ינגווליר היא שמושכת רבים אליה, אבל התכונות הגיאולוגיות שלה מרתקות לא פחות. האי האיסלנדי מחולק על ידי הרכס המרכז־אטלנטי; חלקים מסוימים ממנו, כמו אזור הפיורדים המערביים ורייקיאוויק, נמצאים על הלוח הטקטוני של צפון אמריקה, בעוד שחלקים אחרים, כגון קרחון ואטנאיוקול (Vatnajökull) והפיורדים המזרחיים, נמצאים על הלוח האירו-אסיאתי.
איסלנד היא המקום היחיד בעולם שבו השבר הזה נמצא מעל פני הים, ובשום מקום לא ניתן לראות את הקצוות של שני הלוחות בצורה ברורה כמו בת'ינגווליר. כשנכנסים לפארק מרייקיאוויק, יורדים מצוק תלול לתוך עמק. להסתכל על פניו של הצוק הזה הוא ממש להסתכל על קצה צפון אמריקה. אם תיסעו דרך הפארק, תעלו מהצד השני צמוד לקיר נוסף; זו אירואסיה. העמק שביניהם, בו מצוי ת'ינגווליר, הוא עמק השבר.
כאשר אתם מבקרים בפארק יש לכם הזדמנות להלך בין שני לוחות טקטונים אלו. אחד מהמסלולים הנחמדים בפארק יוביל אתכם בין קצה הלוח הצפון-אמריקאי לחלק ישן של החומה שהתמוטט; ערוץ זה נקרא Almannagjá. זהו שביל מרשים מאוד וניתן לראות את התהליכים הגיאולוגיים שהתרחשו בו בצורה מאוד ברורה. המפל מסתיים במפל מקסים בשם אוקסאראפוס (Öxaráfoss).
הלוחות הטקטוניים מתרחקים זה מזה ב-2.5 סנטימטרים בקירוב בשנה ותהליך זה נמשך אלפי שנים. ההשפעות של תנועה זו ברורות מאוד בתוך הפארק. שדות לבה ממלאים את העמק, ממאגמה שצמחה עם התפשטות היבשות, והאזור כולו זרוע נקיקים, שנוצרו על ידי מאות שנים של רעידות אדמה. רעידות אדמה מתרחשות באזור כמעט מדי יום, אך רובן קלות מאוד ואינן מורגשות. כל הרי הגעש בפארק פעילים אם כי לא הייתה התפרצות באזור כבר למעלה מאלפיים שנה. אך כפי שאנו כבר מורגלים באיסלנד, ההתפרצות הבאה זה לא שאלה של אם אל רק מתי…
פארק ת'ינגווליר כיום
בכל שנה מבקרים בפארק מעל חצי מיליון מבקרים, מה שהופך את המקום לאחד האתרים המתויירים ביותר באיסלנד. לזה תורם ללא ספק העובדה שהפארק נמצא סה"כ 40 דקות נסיעה מעיר הבירה רייקיאוויק. כיום, מטיילים מגיעים לפארק לא רק כדי להתרשם מהגיאולוגיה המהפנטת או המורשת ההיסטורית החשובה של המקום. רבים מגיעים בשביל הזדמנות לצלילה או שנורקל באחד הנקיקים שנפערו כתוצאה מתזוזה של הלוחות הטקטוניים.
למעשה, אתר הצלילה סילפרה (Silfra) שבפארק נחשב לאחד מאתרי הצלילה המבוקשים ביותר בעולם. מי הפשרת קרחון לאנגיוקול (Langjökull) הממלאים את הבריכות והנקיקים עברו תהליך סינון מתחת לאדמת הלבה במשך עשרות שנים וכיום הם נחשבים למים הצלולים ביותר בעולם. צוללנים במקום יכולים בנקל
מתחת לפני המים למרחק של 100 מטרים יותר ולחזות בגיאולוגיה המדהימה של המקום מתחת לפני המים. למידע והזמנת צלילה בסילפרה.
הידעת? פארק ת'ינגווליר שימש כאתר לסצנות רבות ומפורסמות של סדרת הפנטזיה "משחקי הכס".
אגם ת'ינגווטלווטן – Þingvallavatn
אי אפשר לספר על פארק ת'ינגווליר מבלי להזכיר את האגם שעל שפתו נמצא הפארק. פתגם איסלנדי עתיק אומר "מים פוריים עוברים דרך לבה". פתגם שמתאים במיוחד למים הזורמים לאגם ת'ינגווטלווטן. הקשר ההדוק בין המערכת האקולוגית של אגם Þingvallavatn לבין ההיסטוריה הגיאולוגית מעניק ל-Thingvallavatn מקום מיוחד בקרב אגמי העולם.
עם שטח של 84 קמ"ר זהו האגם השני בגודלו באיסלנד. עומקו המרבי מגיע ל 114 מטר. רוב אזור הניקוז של האגם מכוסה בלבה ומים מתנקזים אליו בקלות. העובדה שהלבה דרכה מחלחלים המים היא צעירה יחסית תורמת לכך שיש ספיגה גבוהה של מינרלים במי התהום, וזו אחת הסיבות למגוון הרב של החיים באגם. שקיעת קרקע וסדקי ולבה יצרו בית גידול טבע נהדר למינים רבים של דגים שמוצאים מסתור והגנה בסדקים ונקיקים לאורך קו החוף.
אגם ת'ינגווטלווטן פורה במיוחד ועשיר בצמחייה, למרות הטמפרטורות הקרות מאוד (בסביבות 2 מעלות לאורך כל השנה). שליש משטח התחתית של האגם מכוסה צמחייה, ויש בו כמות גדולה של אצות.
צמחייה נמוכה משתרעת לעומק של 10 מטרים בעוד שצמחייה גבוהה יותר יוצרת חגורת גידול גדולה עד לעומק של 10-30 מטרים. בסך נמצאים במקום 150 סוגי צמחים ו-50 מיני חסרי חוליות. ארבעה זנים שונים של דגי טרוטה חיים באגם.
מפל אוקסאראפוס – Öxarárfoss
מפל אוקסאראפוס הוא מפל בפארק הלאומי ת'ינגווליר. הוא זורם מנהר Öxará ל-Almannagjá. הבריכה בבסיס המפל מלאה סלעים ובחורף לעתים קרובות היא מגיעה לקיפאון כמעט מלא. המפל הוא אחד האטרקציות העיקריות של הפארק ויש מסלול קצר מהחניון המוביל אליו.