טיול לאיסלנד הוא קצת כמו ללכת לראות את כדור הארץ נוצר לך ממש מתחת לכפות הרגליים. נוף של בקיעים שמתוכם מיתמר קיטור, בריכות תרמיות, קרחונים, גייזרים ולבה.
מלבד טיולי יום ידועים היטב כמו מסלול "מעגל הזהב" (יש כאלה המכנים אותו "משולש הזהב") שיוצא מרייקיאוויק ועובר בכמה מהאטרקציות המפורסמות באיסלנד כמו גייזר, פארק ת'ינגווליר ומפל גולפוס. יש גם הרבה מקומות ידועים פחות המציעים את אותו סוג של יופי גולמי המאפיין כל כך את איסלנד, אבל עם פחות אנשים מסביב.
גם אתם רוצים לבקר בכפרים הקטנים הטנר וארנרסטאפי ובאתרים מרתקים אחרים בחצי האי סנייפלסנס? כנסו לבחור טיול עצמאי איכותי ללא פשרות!
הר סטאפאפל (Stapafell) נראה מארנרסטאפי
למרגלות קרחון סנייפלסיוקול
בחוף הצפון-מערבי של איסלנד, בחצי האי סנייפלסנס (Snæfellsnes) נמצאים סמוך אחד לשני הכפרים הקטנים הטנר (Hellnar) וארנרסטאפי (Arnarstapi). הכפרים שוכנים למרגלות הקרחון סנייפלסיוקול (Snaefellsjökull) אולי הר הגעש המפורסם באיסלנד. הקרחון והאזור סביבו נחשבים לאחד ממרכזי האנרגיה המיסטית של כדור הארץ ומדי כמה שנים נאספים למרגלות ההר מטיילים שמגיעים מרחבי העולם כדי לספוג קצת מהאנרגיה המיוחדת של המקום. אולי זו כנראה הסיבה שהסופר הצרפתי הנודע ז'ול ורן, בחר את ההר סנייפלסיוקול כשער הכניסה למרכז כדור הארץ בספרו "מסע אל בטן האדמה".
במרחק של רק מעל שעתיים נסיעה מהבירה רייקיאוויק, מתגלה לנו אזור מרתק עם מערות שחצובות בלבה באופן טבעי, בריכות גיאותרמיות, מפלים וטבע מרשים במלוא הדרו. חוויה מומלצת במיוחד היא לקחת את שביל הליכה (2.5 ק"מ) המפריד בין הטנר לארנרסטאפי ולהתוודע מקרוב לנוף היפה, תצורות סלעי הלבה המרשימים וציפורי הים הרבות שמקננות על הצוקים וחגות במעגלים במרחק של מטרים ספורים משביל ההליכה.
מסלול הליכה בין הטנר (Hellnar) וְארנרסטאפי (Arnarstapi)
אלו שני כפרים קטנים הסמוכים זה לזה וממוקמים בחלק הדרומי של חצי האי סנייפלסנס. ישנו מסלול הליכה באורך של 2.5 קילומטרים המחבר בין שני הכפרים, כאשר בימי עבר שימש שביל זה כדרך ראשית והתנועה בו הייתה על גבי סוסים. הליכה בשביל תחשוף את ההולך בה לנופים המקסימים של שדות הלבה ובעונת הקיץ לצפייה באתרי הקינון של עופות ים, כמו שחפית-הקוטב שהיא שיאנית במרחק נדידה ובחשיפה לאור יום. שכן ציפור זו נודדת מהקוטב הצפוני לקוטב הדרומי מדי חצי שנה ומבלה את הקיץ של כל אחד מהקטבים. מי שמבקר במקום מתבקש לצעוד רק בשביל המסומן בכדי לא לפגוע באתרי הקינון.
המלצה – בסוף השביל (אם באים מכיוון ארנרסטאפי) מצד ימין מתחת לכפר הטנר מומלץ לעצור בבית הקפה הקטן עם הטראסה המשקיפה על הים. העוגות במקום נפלאות וארוחה קלה עם כוס קפה הם מתכון מצוין כדי לסיים את הטיול בהנאה (פתוח בחודשי הקיץ בלבד)
נופים דרמטיים של חופי לבה שחורה בשלל צורות
הכפר ארנרסטאפי – Arnarstapi
זהו כפר דייגים קטן בחלק הדרומי של חצי האי סנייפלסנס ולמרגלותיו של הר סטפאפדל (Stapafell). בשל הנמל הטבעי שבחופיו, ארנרסטאפי היה נקודת סחר גדולה וסירות דיג ומסחר רבות היו עוגנות ופורקות בו עוד מהמאה 16 בימי השלטון הדני באיסלנד והמקום שגשג במשך יותר מ-200 שנים. אך כיום האוכלוסייה במקום הצטמצמה בצורה ניכרת זהו כפר קטן, שקט ורוגע. טיול לאורך החוף יגלה בפניכם סלעי לבה שובי עין בצורות אמורפיות ומושבות של עופות -ים.
מה יש לראות ולעשות בארנרסטפי?
קשת סלעים גאטקלטור Gatklettur – פנינת נוף לחובבי הצילום, זוהי תצורת סלע קשתית ענקית הניצבת בתווך שבין החוף והים. ניתן למצוא אותה סמוך לנמל של ארנרסטאפי.
קשת הסלע שליד ארנרסטאפי
פסל בארד'ר סנייפלסאס Bárðar Snæfellsáss – מי שיהלך סמוך לחוף בארנרסטאפי, יראה מעין פסל גדול העשוי מגל אבנים בדמות אדם עם זקן וקסדת ויקינג. זוהי דמותו של בארד'ר סנייפלסאס שלפי הסאגה האיסלנדית; אביו היה טרול ענק ואמו הייתה בת-אדם. הוא הגיע מנורבגיה לחופי סנייפלסנס עם משפחתו, מקומות רבים ברחבי האזור קשורים בשמו וכן ישנם סיפורים אגדתיים מן מהסאגה על עלילותיו. הוא נחשב ל"שומר של חצי האי סנייפלסנס" ולפי הפולקלור המקומי, רוחו מסייעת למי שמטייל ברחבי חצי האי.
הכפר הטנר – Hellnar
כפר זה נמצא במרחק קילומטרים ספורים מארנרסטאפי, במאה ה-18 הנמל של הטנר היה אחד מהמרכזיים בחצי האי סנייפלסנס אך במרוצת השנים ירד מגדולתו וכעת מהווה הכפר הקטנטן פנינה תיירותית, עם מלון, מרכז מבקרים וכמובן טבע ציורי הכולל חוף סלעי ומרחבים ירוקים.
מה לראות ולעשות בהטנר?
המעיין של מריה Maríulind – מעיין הנובע מתחת ללבה. בשנת 1230, בישוף בשם "גוד'מונדור הטוב" (Guðmundur the Good) בא לבקר בהטנר. הוא ביקש מים לו ולאנשיו, איש זקן אחד הוביל אותם למעיין הסמוך. הגברים שתו מהמים והשקו את סוסיהם. מזג האוויר היה מעונן, אך בדיוק כאשר הם עמדו לעזוב, השמש הופיעה בשמים ומריה הקדושה התגלתה לפניהם מלווה בשלושה מלאכים. מריה ביקשה מהבישוף לברך את המים ולתת להם סגולות ריפוי, וכך הוא עשה. בשנת 1989 תושבי הטנר קנו פסל של מריה הקדושה והציבו אותו ליד המעיין. עפ"י מקומיים למים עדיין יש סגולות ריפוי, אתם מוזמנים לשפוט בעצמכם.
פיורהוסיד' Fjöruhúsið – בית קפה קטן וחמוד להפליא הנחבא בין צוקי הים לגבעה. זוהי תחנה מומלצת לפני ואחרי טיול רגלי באזור על מנת ליהנות מקפה בספלי פורצלן, שוקו חם, עוגות הנאפות במקום ומרק דגים משביע.
הפסל של גוד'ריד'ור והאירופאי הראשון שנולד באמריקה – פסל קטן, המציג אישה בתוך סירת ויקינגים ועל כתפה עומד תינוק המחזיק בידה. זוהי הוויקינגית גוד'ריד'ור ת'ורביארנאדוטיר (Guðríður Þorbjarnardóttir), שעל פי סיפורי הסאגה נולדה באזור זה סביב 980 לספירה. בהמשך חייה, התיישבה בגרינלנד ומשם יצאה עם משלחת לצפון אמריקה (קנדה של היום) בסביבות 1000 לספירה בניסיון להתיישב ביבשת החדשה. שם בצפון אמריקה ילדה גוד'ריד'ור את בנה סנורי (Snorri) שנחשב לאירופאי הראשון שנולד באמריקה. אך למרות התקוות, ההתיישבות בצפון אמריקה לא עלתה יפה בשל סכסוכים עם הילידים האינדיאנים והמשלחת שבה לגרינלנד ולאחר מכן חזרה לאיסלנד. גוד'ריד'ור כמו שאר תושבי איסלנד בעת זו התנצרה, המשיכה במסעותיה ואף הגיעה אל הוותיקן ברומא. סיפורי הסאגה אינם מאומתים במלואם, אך מכיוון שגוד'ריד'ור מופיעה בגרסאות דומות בכמה מן הסאגות – ישנו ספק סביר שאכן מדובר באמיתות.