פארק יוקולסארגליופור – Jökulsárgljúfur


פארק יוקולסארגליופור (Jökulsárgljúfur) הוא חלקו הצפוני של הפארק לאומי ואטנאיוקול (Vatnajökull National Park), הפארק הלאומי הגדול ביותר באירופה. ממוקם על הגדה המערבית של הנהר הקרחוני יוקולסאו אאו פיולום (Jökulsá á Fjöllum) הוא כולל שטח של 150 קמ"ר, מטרתו להגן על הקניון שנוצר על ידי הנהר ועל המגוון הגדול של הצמחים והעופות שבו.

קניון יוקולסארגליופור, פירוש שמו הוא "קניון הנהר הקרחוני", הוא אחד הגדולים והמרשימים באיסלנד. אורכו 25 ק"מ, רוחבו 1.5 ק"מ ועומקו במקומות רבים יותר מ-100 מטר. הקניון ממוקם באחד האזורים הוולקניים ביותר באיסלנד. הפארק כולל כמה מהאטרקציות המרכזיות בצפון איסלנד כמו: עמק אסבירגי (Ásbyrgi) – קניון בצורת פרסה. תצורות "סלעי ההד" (Hljóðaklettar) ומפל דטיפוס (Dettifoss) – המפל החזק ביותר באירופה ומפל הפרגילספוס (Hafragilsfoss).

בואו לטייל גם אתם בפארק יוקולסארגליופור באחד הטיולים לעצמאיים המופלאים שלנו!

קניון אסבירגי
קניון אסבירגי

כיצד מגיעים לפארק יוקולסארגליופור?

לפארק יש שתי דרכי גישה עיקריות מצפון או מדרום. כביש 85 מחבר בין הוסאוויק (Húsavík) לעמק אסבירגי, אורך המסלול הוא 60 ק"מ, מרחק הנסיעה הוא בערך 45 דקות. הכביש פתוח כל השנה.

כביש 862 (דרך דטיפוס) חוצה את הפארק הלאומי בין כביש 1 מדרום לכביש 85 מצפון. אורכו הוא 50 ק"מ והאו סלול כולו. הכביש מתאים לכל סוגי הרכבים. כביש 862 מספק דרך גישה ליעדים נהדרים בפארק כמו מפל סלפוס ומפל דטיפוס בגדתו המערבית של נהר יוקולסאו אאו פיולום (Jökulsá á Fjöllum) וגם לאתר "סלעי ההד" (Hljóðaklettar).

דרך 864 מצידו המזרחי של גדת הנהר עוברת דרך עפר מספר 864. זוהי דרך עפר המתאימה לכל סוגי הרכבים אך שימו לב שהיא לא סלולה ופחות מתוחזקת. בקטעים מסוימים הדרך מכוסה בורות וקופצנית והנסיעה בה איטית. דרך 864 מספקת הזדמנות עצירה במפל הפרגילספוס (Hafragilsfoss) המרשים.

מרחקי נסיעה בפארק:

  • עמק אסבירגי – סלעי ההד – 16 ק"מ.
  • מפל דטיפוס – עמק אסבירגי – 35 ק"מ.
  • מפל דטיפוס – אגם מיוואטן – 50 ק"מ.
  • Hólmatungur – מפל דטיפוס – 7 ק"מ.

העונה הכי טובה לבקר בפארק?

בחלק מהאתרים בפארק ניתן לבקר לאורך כל השנה. כביש הגישה 85 מצפון לקניון אסבירגי (Ásbyrgi) פתוח לאורך כל השנה, אם כי השירותים עשויים להיות מוגבלים יותר בחורף. החורף באסבירגי נגיש אך קשה לחזות את מזג האוויר ולעיתים יכול לרדת מתחת לאפס. אל אסבירגי מגיעים תמיד בכביש 85. שעות האור מוגבלות מנובמבר עד ינואר, כאשר הימים הקצרים ביותר הם בסביבות 4-5 שעות. אנו ממליצים לקחת נעלי הליכה מצוינות ומקלות הליכה. למעט השבוע הראשון של ינואר וחגים, מרכז המבקרים פתוח ברוב ימות השנה, אם כי השעות עשויות להשתנות בהתאם לחודש. באפריל, השלג מתחיל להתמוסס והקרקע מתחילה להפשיר. אבל הכבישים (862, 864) בין אסבירגי למפל דטיפוס סגורים בדרך כלל. בתחילת הקיץ לאחר הפשרת השלגים, הכבישים ל-Vesturdalur, Hólmatungur ודטיפוס נפתחים לתנועה, אם כי זה תלוי במידה רבה בתנאי מזג האוויר. בקיץ בשל רוחות דרומיות חמות השהות בקניון יוקולסארגליופור (Jökulsárgljúfur) נעימה למדי. הכינו את עצמכם לטמפרטורות של סביב 20-25 מעלות. בשבועיים האחרונים של יוני, השמש לא שוקעת. עם זאת, הזמן הזה יכול להביא גם משבי רוח קרים וגשם אז תכינו ביגוד לכל סוגי מזג האוויר. בסתיו, העלים של עצי הלבנה והערבה מצהיבים. והשיחים נושאים פירות יער אדומים. שימו לב שההנחיות המופיעות במפות של גוגל לא תמיד מדויקות.

טיולים הכוללים את הפארק

הצבעים של איסלנד
2070.00
11 ימים
מסלול היקפי (כביש הטבעת)
טיול ג'יפים באיסלנד אולטימטיבי
13 ימים
כולל מרכז איסלנד (4x4)

אתרי טבע ומסלולי הליכה בפארק יוקולסארגליופור

יוקולסארגליפור הוא אזור אידיאלי לטיולים רגליים וזאת גם לדעתנו הדרך הטובה ביותר לחוות את האזור הזה בצורה מלאה. בפארק יש שבילי הליכה נהדרים ומסומנים מקניון אסבירגי ודרומה עד לאגם מיוואטן. המסלולים משתנים, הן במרחק והן בדרגת קושי וכל אחד יכול לבחור לעצמו את המסלול המתאים לו לפי אורכו ודרגת הקושי הרצויה. ישנם כמה מסלולי הליכה ראשיים בקניון המסומנים היטב. הקיצורים שלהם תלויים באזור בו הם נמצאים בתוך הפארק. מסלולי ההליכה הפופולריים יותר נמצאים בארבעה אזורים שונים: Ásbyrgi (Á-1 וכו'), Vesturdalur (V-1 וכו'), Hólmatungur (H-1 וכו'), ו Dettifoss (D-1 וכו'). כל מסלולי ההליכה מסומנים בצבע בהתאם לרמת הקושי שלהם (כחול למסלולים הקלים ואדומים למאתגרים יותר). הקליקו למפת המסלולים בפארק.

קניון אסבירגי

אסבירגי הוא אחד מפלאי הטבע של אזור צפון איסלנד. קניון בצורת פרסה מכוסה עצים, נוף לא טיפוסי לאיסלנד. אסבירגי נגיש כל השנה מכיוון כביש 85 המחבר בינו לבין העיירה הוסאוויק. באסבירגי מסלולי הליכה רבים והוא תחנה חשובה במסלול מעגל היהלום המפורסם בצפון איסלנד. למידע מורחב בקרו בעמוד על אסבירגי.

טרק המפלים:

מרחק הליכה: 7 ק"מ מעגלי \ זמן הליכה: שלוש שעות \ דרגת קושי: קלה.
מסלול מעגלי המבקר בשלושה מפלים מדהימים שמתחיל במפל דטיפוס לאורך שביל המצוק לכיוון מפל סלפוס. משם ממשיכים למפל הפרגילספוס (Hafragilsfoss).

Eyjan Hill Á-2 באסבירגי:

טיול קל למתחילים, עם נוף של העמק הירוק השופע מדרום. עקבו אחר מדרגות העץ עד לאי Eyjan, ודרומה לאורך קצה המצוק לתצפית פנורמית על קניון אסבירגי לאורך כ-4.5 ק"מ.

Klappir Á-7 באסבירגי:

הטיול ייקח אתכם ממרכז המבקרים לפסגת הקניון דרך מדרגות תלולות ושרשראות חבלים. הנוף מלמעלה מרהיב ותוכלו אפילו לבדוק את הבורות ב Klapir שנוצרו משיטפונות קרחונים עתיקים. המרחק הוא בסביבות 9 ק"מ.

Kúahvammur Á-8 באסבירגי:

מטיילים יכולים ליהנות מנוף פנורמי מעל קניון נהר יוקולסאו בטיול מעגלי סביב Kúahvammur. טיול לאורך השפה המזרחית ממרכז המבקרים ל Klapir. משם פונים מזרחה דרך הערוץ, חולפים על פני Gilsbakki וחוות Ás. המסלול דומה ל-Á-7 אך הוא ארוך יותר – 12 ק"מ.

טרק של יומיים מאסבירגי לדטיפוס:

אם אתם מתכננים טרק כולל לינה שטח. המסלול הטוב ביותר לאורך קניון יוקולסאו חוצה מאסבירגי בקצה הדרומי של הקניון לדטיפוס (או להיפך). במהלך הטרק תבקרו במעיינות, יערות וגאיות. את הקט מאסבירגי לווסטורדאלור (Vesturdalur), אפשר לטייל לאורך שפת מצוקי אסבירגי ודרומה לאורך Klappir (12 ק"מ), או לאורך הנהר (13.6 ק"מ). מווסטורדאלור ממשיכים כ-8 ק"מ עד הולמטונגור (Hólmatungur) ואז חוצים את הנחל Stalla. מהולמטונגור (Hólmatungur), ממשיכים אל מפל דטיפוס או דרך שפלת הפרגיל (Hafragil) (10 ק"מ) או ערוץ הנחל הפרגיל (11.5 ק"מ). שימו לב שהמסלול דרך השפלה קשה יותר עם שבילים תלולים וסלעים נופלים, ואינה מומלצת למטיילים חסרי ניסיון, או לאלו הנושאים משאות כבדים.

סלעי ההד – Hljóðaklettar

אתר "סלעי ההד" או "הצוקים הלוחשים" הוא מקבץ ייחודי של תצורות סלע אנכיות הניצבות בכניסה לעמק וסטורדאלור (Vesturdalur). עמודי הבזלת מופיעים בשלל צורות חלקן ביזאריות לגמרי. הם יוצרים כל מיני דפוסים של ספירלות, חלות דבש ועמודי אלכסוניים. זה מה שהופך אותם לייחודיים בעולם. תרגיל משעשע של הדמיון לנסות לפרש את צורתם. זו חוויה נהדרת לטייל בין הצוקים ותצורות הסלע המוזרות. בקלות תוכלו לדמיין את עצמם צועדים בנוף חוצני על כוכב לכת זר במערכת שמש רחוקה. המקום קיבל שמו מאפשר של הד אקוסטי וקולות מוזרים הנוצרים ממשבי רוח דרך המערות וצורות הסלע המוזרות. כמה מהצורות המפורסמות יותר באזור הן מערה גדולה שזכתה לשם "הכנסייה" ו"הטרול". עוד על האתר המרתק הזה, השיטפונות הכבירים שיצרו אותו ואפשרויות טיול באזור בעמוד של אזור סלעי ההד Hljóðaklettar. דרך 862 לסלעי ההד סגורה במהלך חודשי החורף.

הולמטונגור (Hólmatungur)

אזור שופע צמחייה עבותה ומפלים גועשים דרומית ל"סלעי ההד". נחשב בעיני איסלנדיים רבים למקום השלו ביותר של האי. ב Hólmatungur תמצאו מעיינות תת-קרקעיים מבעבעים שיוצרים סדרה של נהרות קצרים, מתפתלים, מסתובבים ומפלגים את דרכם אל קניון יוקולסאו אאו פיולום. פלא גיאולוגי של ממש. מיעוט מבקרים מגיעים למקום ביחס לאתרים אחרים באזור וחבל. למקום יש בהחלט המון מה להציע כולל מסלולי הליכה נהדרים.

מסלולי הליכה ב- Hólmatungur:

* שימו לב, שילוט השבילים אינו כולל את מספרי סימון השבילים.

H-1 מסלול מעגלי Hólmatungur – כחול.

מרחק: 4.5 ק"מ מעגלי \ זמן הליכה: 1.5-2 שעות \ דרגת קושי: קלה.
נקודת התחלה היא אזור חניה Hólmatungur משם לוקחים את השביל המערבי שמצפין לאורך נהר Hólmá, בו פזורים איים קטנים רבים עד למפלי Hólmárfossar. מסלול החזרה הוא מכיוון מזרח שעולה חזרה לאזור החניה. אפשר להוסיף למסלול את המסלול המעגלי Katlar, ראה מסלול H-2.

Katlar H-2 – אדום.

מרחק: 2 ק"מ הלוך ושוב \ זמן הליכה: 0,5-1 שעה \ דרגת קושי: מאתגר.
נקודת התחלה באזור חנית Hólmatungur משם המסלול הקצר ממשיך מזרחה לכיוון נהר יוקולסאו. פנייה ימינה בצומת Katlar. שם ערוץ נהר יוקולסאו מצטמצם מאוד והמערבולות עצומות, כאילו הנהר רותח. ניגוד לזרמי המעיינות השקטים והצלולים המגיעים מגיאיות תת קרקעיות, הנפתחות אל Hólmatungur. חזרה באותה הדרך.

Ytra-Þórunnarfjall H-3

מרחק: 0.6 ק"מ הלוך ושוב \ זמן הליכה: חצי שעה \ דרגת קושי: מאתגר.
נקודת התחלה מאזור החניה ב-Hólmatungur יש הליכה קצרה דרומה עד לגבעה קטנה הקרויה על שם Þórunn, אשת שר שהתגוררה בחוות Ás במהלך המאה ה-14. למרות שהגבעה אינה גבוהה במיוחד, הנוף מעל Hólmatungur ודרומה מעל קניון Jökulsárgljúfur הוא נהדר. חזרה לחניה על אותה הדרך.

מפלים בפארק

נהר יוקולסאו אאו פיולום (Jökulsá á Fjöllum) נחשב לנהר החזק ביותר באירופה. מקורו בקצה הצפוני של קרחון ואטנאיוקול מתחת לשלוחה קרחונית קטנה יותר בשם Dyngjujokull. הוא משתרע לאורך של 206 ק"מ. הוא הנהר השני באורכו באיסלנד, אך מכיוון שזהו האזור היבש ביותר באיסלנד כמות המים בו היא רק שלישית בגודלה. הוא מנקז אליו גם מי מעיינות שמקורם במי גשם שחלחלו דרך הקרקע הספוגית זרמו בתוך האדמה ויצאו שוב. מפלים הם מאפיין של תצורת פני קרקע חדשה יחסית, בה המים עדיין לא שטחו את מסלול הנהר. המפלים לאורכו של יוקולסאו הם סלפוס (Selfoss) הדרומי ביותר, שהוא מפל רחב מאוד שגובהו כ-10 מ', כק"מ צפונית לו הוא דטיפוס, המפורסם ביותר, שגובהו 45 מטר ורוחבו 100 מ', צפונית לו הפרגילספוס (Hafragilsfoss) שגובהו 27 מ' והצפוני ביותר הוא מפל רטרפוס (Réttarfoss), שגובהו 7 מטר.

מפל דטיפוס – Dettifoss

זהו המפל החזק ביותר באירופה והצפייה בו היא חוויה שלא תשכחו לכל החיים. המפל הוא תחנה מרכזית המסלול "מעגל היהלום" בצפון איסלנד. מכביש 862 ניתן להגיע רגלית ממש קרוב עד למפל עצמו ולהרגיש את עוצמת המים. דרך 864 מספקת עמדת תצפית מרשימה על המפל כולו. עוד על המפלים בפארק יוקולסארגליופור במאמר על מפל דטיפוס.

Asbyrgi מזווית שונה
מפל דטיפוס האדיר

מפל סלפוס – Selfoss

מפל סלפוס הוא מפל רחב וציורי מאוד. זה בעצם סדרה של מפלים רחבה ומרשימה הנופלת ממצוק בגובה של 11 מטרים. ממגרש החנייה של מפל דטיפוס יוצא מסלול הליכה למפל סלפוס הסמוך. המסלול עובר ליד דטיפוס לאורך חלקו הגבוה יותר של הנהר עד למפל סלפוס שהוא המפל הגבוה ביותר בקניון. אורך המסלול מדטיפוס עד למפל סלפוס וחזרה הוא כ-2.5 ק"מ.

מפל הפרגילספוס – Hafragilsfoss

הגישה למפל יפה זה הוא דרך עפר 864. יש שילוט למגרש חנייה קטן ממנו ניתן לראות את המפל. אם מביטים דרומה עם הנהר, ניתן לראות מרחוק את עננת טיפות המים של דטיפוס. כדאי ללכת מהחניה לכיוון הסלע הבולט, ולהתבונן ממנו על הקניון לצד צפון ועל המפל. מראה מרהיב.

מסלול הליכה בהפרגילספוס

D-3 מסלול שפלת הפרגיל – Hafragil

9 ק"מ \ 3 שעות \ מעגלי
המסלול יוצא ממגרש החנייה לפני מפל הפרגילספוס (Hafragilsfoss), אורכו כ-6 ק"מ. מסלול מאתגר: שביל תלול, עם מעבר על סלעים גדולים. המסלול מאפשר לראות את הנופים המרהיבים בקניון שבו זורם נהר יוקולסאו אאו פיולום, אחד ממסלולי הליכה היותר מרשימים בקניון.

מפל רטרפוס – Réttarfoss

מפל Réttarfoss מזכיר בצורתו את מפל סלפוס אך הוא קטן יותר ונמצא דרומית אליו במעלה הנהר דרומה יותר. הוא נופל מגובה 12 מטר ורוחבו 75 מטרים. למפל יש צורה מורכבת – החזית שלו משוננת, עם אי באמצע. אם נמדד לאורך החזית, רוחבו של המפל כ-470 מ'. לאחר קילומטר נוסף במעלה הנהר נגלה את המפל הבא – Vígabjargsfoss.

מפל Vígabjargsfoss

מפל צר ועוצמתי. גובהו 3 מטרים ורוחבו 20 מטר. בחלק זה של הנהר, הוא צר יותר מה שיצר תהום צרה שמתחילה במפל Réttarfoss הסמוך.

טופוגרפיה וגיאולוגיה

נהר יוקולסאו אאו פיולום (Jökulsá á Fjöllum) או בקיצור "יוקולסאו" מתחיל מצידה הצפוני של קרחון ואטנאיוקול, הקרחון הגדול ביותר באיסלנד, ונשפך לים במפרץ אוקסארפיורדור (Öxarfjörður). ממקום מקורותיו זורם הנהר לאורך רמה גבוהה מנוקדת בפסגות פלגוניט (חומר שנוצר ממפגש של לבה עם מים). בקצה הרמה עקב נפילה חדה בגובה, הנהר הופך להיות סוער יותר ויוצר כמה מפלים הנופלים לתוך קניון הנקרא על שמו. האזור הוא צעיר מבחינה גיאולוגית, כאשר רובד פני השטח הישן ביותר הוא מהתקופה שבין שני עידני הקרח האחרונים. רק לתזכורת, עידן הקרח האחרון הסתיים בסך הכול לפני כ-11,700 שנים.

ההרים המבודדים הפזורים בפארק נוצרו בהתפרצויות מתחת לקרחונים בעידן הקרח האחרון. הקניון עצמו נוצר על ידי שיטפונות אדירים, בנהר הקרחוני יוקולסאו אאו פיולום לאחר תקופת הקרח האחרונה. השיטפון האחרון קרה לפי ההערכה לפני כ-2000 שנה אבל את כוחות הבליה שלו ניתן לראות עד היום. מראה הקניון כפי שהוא היום הוא תוצאה של מספר התפרצויות וולקניות ששינו את פני הקרקע כפי שהיו אז. הם הסיטו את מי הנהר, יצרו שיטפונות, מילאו אפיקים ויצרו קניונים חדשים. בסופו של עידן הקרח האחרון מפרץ אוקסארפיורדור (Öxarfjörður) היה הרבה יותר ארוך ממה שהוא עכשיו, כשהנהר יוקולסאו אאו פיולום זורם לתוכו דרך עמק חסום בקרחון.

לבה שהגיעה מהתפרצויות וולקניות באזור חסמה את חלקו התחתון של העמק והסיטה את הנהר מזרחה. אזור השפלה באוקסארפיורדור נוצר על ידי חול ואבנים שמביא עמו נהר יוקולסאו. לפני כ-9000-8000 שנה נוצרו שני סדקים וולקניים חדשים באזור. אחד מהם במקביל לקניון של היום, אורכו 6 ק"מ. השני נוצר מעט צפונית למפל דטיפוס. שני סדקים האלה יצרו שדות לבה גדולים ומילאו חלקית את הקניון כפי שהיה אז.

שיטפונות אדירים גרמו להזזת סלע היסוד לאורך הנהר, חלק מהשיטפונות זרמו צפונה ויצרו את השקע המכונה עמק אסבירגי (Ásbyrgi). שיטפונות קטנים יותר במהלך התקופות השאירו חותמם על האדמות במורד הקניון. השיטפונות סחפו איתם חלקים גדולים מהשדות, והשאירו גבעות עם מצוקים גבוהים כמו ה"אי" באסבירגי או כמו עמודי סלעים ומצוקים אנכיים באזור של "סלעי ההד'" הליוד'אקלטאר (Hljóðaklettar).

היסטוריה

בשנים עברו אס (Ás í Kelduhverfi) הייתה אחת האחוזות הגדולות ביותר באיסלנד. היא שכנה על כל השטח מהים עד למפל דטיפוס. למגורים ב Ás היו כמה יתרונות כגון עצי סחף מצפון אירופה וסקנדינביה שנסחפו לחוף ואחו שאותו ניתן לקצור אותו באזור השפלה. אבל השיטפונות של נהר יוקולסאו אאו פיולום במאות ה-17 וה-18, השמידו חלק גדול מהאחו ויחד אתו את אמצעי המחייה של יושבי החווה ומאז היא לא התאוששה. ב Ás הייתה גם כנסייה עד 1816 וקווי המתאר של בית הקברות ניתנים להבחנה. החווה סוינאדאלור הייתה חלק מ Ás í Kelduhverfi, וככל הנראה שימשה כמחלבה בקיץ. במשך המאה ה-19 ועד 1946 שימשה כחווה עצמאית, כיום החווה נטושה. התושבים של סוינאדאלור השתמשו בנוף המשתנה לגידול חיות משק בצורה מגוונת ובנו מכלאות במערות ובאגנים שנוצרו מבליה. זו הייתה תחנת מעבר חשובה בדרך הישנה מאזור אגם מיוואטן ל-Kelduhverfi .