שמונים אחוזים מכלכלת איסלנד מבוססת על שוק המזון שהולך ליצוא, אבל כרגע הטרנד הוא צריכה מקומית. הסביבה הנקייה של איסלנד פירושה בין היתר מגוון גדול של מקורות מזון, מאכלי ים, בשרים ועוף שעומדים בסטנדרט הגבוה ביותר של המזון האורגני, והשפים של איסלנד מתחילים לגלות מחדש את האיכויות של המזון האיסלנדי. במסעדות, בבתי קפה או בכל אחד ממלונות רייקיאוויק, תמצאו שמהפכה שקטה של בישול מתחילה לה בין כותלי המטבח.
איסלנד מציעה מגוון נאה של כל מיני מאכלים מתוצרת מקומית באיכות מעולה, בין השאר בשל סביבה נקייה מאוד. אולי הטוב ביותר הוא בשר הכבש, בעיקר בגלל העובדה שהכבשים רועות בחופשיות בהרים. באיסלנד ישנן תקנות נוקשות הנוגעות לגידול בשר, שימוש בהורמונים ותוספי מזון מלאכותיים אסורים בהחלט.
למסעדות מומלצות ברחבי איסלנד לחץ כאן >>>
באיסלנד ישנו מגוון גדול של גבינות ומוצרי חלב מתוצרת מקומית. ישנן מעל 80 סוגי גבינות מקומיות, אשר חלקן זכו בפרסים בינלאומיים. הסקיר (Skyr) שזה מין שילוב מוצלח של לבן ויוגורט, מיסה (Mysa) מי גבינה לשתייה, הן התמחויות איסלנדיות שפותחו במשך מאות בשנים בחוות איסלנד.
איך אפשר לדבר על אוכל איסלנדי בלי להזכיר דגים. הדגים האיסלנדיים שנדגים במים הנקיים של צפון האוקיינוס האטלנטי, רכשו לעצמם מוניטין של איכות מעולה וטעם שידועים בעולם כולו. דגים הם הבסיס העיקרי של הדיאטה האיסלנדית, ואכן דגים טריים נצרכים לאורך כל השנה. האיסלנדיים אוכלים בעיקר דגים מסוג: בקלה (קוד), חמור ים (האדוג), דג משה רבנו (סול), הליבוט (פוטית), הרינג וסרטנים.
דייג איסלנדי עם דג קוד (בקלה)
קיימים משקי עופות רבים איסלנד. בשר העוף פופולרי מאד באיסלנד. הסוגים הנפוצים ביותר של עופות שגדלים במשקים הם תרנגולות, הודו וברווזים. קיימים גם מינים מסוימים של ציפורי בר שניצודות למאכל כמו אווזים.
למרות שאיסלנד ממוקמת בסמוך לחוג הקוטב הצפוני, ירקות גינה רבים גדלים בחוץ, כולל כרוב ותפוחי אדמה. ירקות אחרים, פירות ופרחים גדלים בחממות שמחוממות באנרגיה גאותרמית. איסלנד מציעה מגוון של מאכלים מסורתיים, שנקראים ת'וראמטור (thorramatur), אשר מוגשים בצורת בופט בעיקר בין החודשים ינואר עד מרץ. מזונות משומרים אלו כוללים טלה מעושן ומומלח, אשכי איל חרוכים, דגים מיובשים, דגים מעושנים, סלמון כבוש, בשר כריש שהרקיבו אותו ועוד מגוון מעדנים שונים. סוגי לחמים מסורתיים מוגשים גם כן, כגון לוייפאברוייד (laufabrauð) לחם דק כמו נייר מטוגן בשמן עמוק, קליינור (kleinur) דומה לסופגניות בצורת הספרה שמונה ופנקייק שיפון.
בישול מסורתי
עמוד התווך של המטבח האיסלנדי הם מאכלי הים. נדגים מן המים הזכים של צפון האוקיינוס האטלנטי, דגי בקלה, דג משה רבנו, הרינג וחסילונים מוגשים בכל תפריט, וכל אחד שמבלה ברייקיאוויק ירצה לטעום משיטות הבישול המסורתיות שנותנות לאוכל האיסלנדי את הטעם הייחודי שלו. כבישה מליחה של בשר ומאכלי ים מעושנים הם הבסיס של התו'ראמטור המסורתי. אחד הדברים יוצאי הדופן הוא הכריש שהרקיבו אותו (hakarl) נתחי קוביות של כריש גרינלנד בעלי טעם שמזכיר קצת אמוניה, זו בהחלט מנה שאי אפשר להישאר אדיש לה, מומלץ!
למסעדות צמחוניות מומלצות ברחבי איסלנד לחץ כאן >>>
אכילת בשר הלווייתן הפך לנושא רגיש, אבל עדיין ישנן מסעדות שמגישות סטייק מבשר לווייתן. הלווייתן היה מאז ומתמיד חלק חשוב במטבח האיסלנדי, הלכי הרוח של השנים האחרונות הפכו את המדינות שצדות לווייתנים למוקצות. איסלנד לאחרונה חידשה את ציד הלווייתנים בתחומה וספגה ביקורת חריפה מארגונים ירוקים ובראשם גרינפיס. סוג הלווייתן הניצוד הוא בדר"כ מינקי. צבע הבשר הוא אדום כהה והטעם, מזכיר קצת שמן דגים.
מטבח מודרני
ברייקיאוויק גדל דור חדש של שפים צעירים שחלקם מתחת לגיל שלושים, בכל רחבי העיר, מסעדות מאמצות סגנון שהוא שילוב של מוצרי גלם מקומיים מסורתיים עם טוויסט מודרני. ישנו שימוש נרחב בבשרים ופירות ים טריים מקומיים, כגון צדפות ולובסטרים, השפים הצעירים יוצרים שילוב ייחודי של מזון שמוגש בצורה תיאטרלית. מסעדות העיר רייקיאוויק נראות לעיתים כאילו הן מתחרות על הדרך השערורייתית ביותר להציג את האוכל שלהם.
אין זמן טוב יותר מאשר עכשיו ליהנות מהגל החדש של חידושים ששוטף את רייקיאוויק, ביקור בעיר יפקח לכם את העיניים לעולם חדש לגמרי של טעמים!