הורנסטרנדיר – Hornstrandir

הורסנטרנדיר (Hornstrandir) היא שמורה שנמצאת בשלוחה הכי צפון-מזרחית בפיורדים המערביים. באופן עקרוני, קצהו הצפוני של שמורה זו הוא הנקודה היבשתית הצפונית ביותר באיסלנד. השמורה היא גן-עדן נטול ציביליזציה, ומכילה סוגי נוף מגוונים מאוד יחסית לשטחה הקטן (בערך 350 קמ"ר). אנחנו קראנו למקום: "מגרש המשחקים של אלוהים".

גם אתם רוצים לבקר בהורסנטרנדיר ובאתרים מרתקים אחרים בפיורדים המערביים? כנסו לבחור טיול עצמאי איכותי ללא פשרות!

השמורה מכילה צורות נוף וטבע מוזרות והזויות, וככלל מרשימות, וכל דבר נראה כאילו נוסה כאן קודם כל, ואז יושם בחלק כלשהו של כדור הארץ. זוהי הסיבה העיקרית לבוא לכאן, במאמץ לא קטן שכרוך גם בלא מעט כסף וזמן. הערך המוסף הינו העובדה שהשמורה כמעט שוממת וללא צורות התיישבות, דבר המעניק חווית טבע נהדרת. בשולי העונה תמצאו עצמכם במקום עם עוד מספר קטן של מטיילים, ותוכלו גם להרגיש לבד לגמרי רוב הזמן. אזור הורנסטרנדיר משמש כאזור השימור העיקרי באיסלנד לשועלי הקוטב.

צוק הורנביארג
צוק הורנביארג

משך הטיול בשמורה

השמורה קטנה אך מרתקת. ניתן לטייל בשמורה יום אחד בלבד (מסלול מעגלי קטן, כולל לינת לילה) או אפילו עד שבוע ימים, על מנת לראות את כל מה שיש לשמורה להציע. אין נקודות אטרקציה ספציפיות בשמורה, וכל טיול בה יספק חוויה. עם זאת, הורנביארג (Hornbjarg), צוק מחודד בקצה הצפון-מזרחי של השמורה, הינו אחד האתרים היפים, שתמונותיו משמשות לפרסום השמורה, ומפרץ אדאלויק (Adalvik) מרהיב בשקיעותיו.

לינה בשמורה

הלינה מתבצעת בעזרת אוהלים, במקומות מסומנים מראש בהם קיים קמפינג. ישנן גם בקתות במקום, אך הן בד"כ משמשות את אלו הנרשמים לסיורים המודרכים (בכל מקרה, מי שמעוניין בלינת בקתה יכול לבדוק את "בית הרופא" בהסטיירי (Hesteyri), המכיל 16 איש בשקי שינה, וישנם בו שירותים ומקלחת. בקמפינג הפזורים ברחבי השמורה, אין מקלחות לשימוש התרמילאים במקום, רק שירותי בול פגיעה. עם זאת, אין תשלום עבור הלינה בקמפינג בשמורה.

מפרץ אדלאוויק
מפרץ אדלאוויק

כיצד להגיע?

השמורה נגישה במעבורות מהעיירה איספיורדור (isafjordur), העיירה הגדולה ביותר בפיורדים המערביים. המעבורות רצות בין אמצע יוני לאמצע אוגוסט בלבד (בזמנים אחרים ניתן לשכור סירות לשמורה, אך הטיול בה מחוץ לעונה שמור למטיילי אקסטרים). ניתן להגיע מן העיירה לנקודות רבות על פני השמורה, אולם הלו"ז מרווח מאוד וכל יום רק חלק מהנקודות נגישות. השיט אורך כ-45 דקות עד שעה ורבע. את המעבורות ניתן להזמין באינטרנט מראש, אך הכי מומלץ להגיע ללשכת התיירים המרכזית באיספיורדור, להתייעץ עם העובדים באשר למסלולי הטיול והמעבורות הזמינות הקרובות. שימו לב: יש להזמין גם מעבורת חזרה, כלומר לדעת לתכנן כמה זמן תשהו בשמורה. עניין זה נחוץ מכיוון שאין דרך תקשורת החוצה מהשמורה המבודדת. קחו בחשבון תמיד שמושג הזמן האיסלנדי הוא גמיש, ומעבורות יכולות להגיע באיחור קל עד כבד. עם זאת, מומלץ תמיד לדייק, ואפילו להקדים בכמה דקות טובות, למקרה שהגמישות תבוא על חשבון הדקות שלפני השעה הנקובה.

צוק הורנסטרנדיר

שימו לב!

הורנסטרנדיר היא אחד המקומות הקשים יותר לטיול באיסלנד, בשל שילוב של מספר גורמים: בידודו של המקום מהעולם החיצוני, אי קליטה של טלפונים, מספר טיילים מועט בשולי העונה, מזג אוויר שיכול להשתנות בקיצוניות ובצורה לא צפויה, מסלולי מכשולים קלים כגון ביצות רחבות, סימון שבילים מתעתע שאפשר לאבד בקלות (לפעמים הוא פשוט "חדל" מלהתקיים באמצע הדרך), לילות מקפיאים על ראשי ההרים וצוקים חדים ומשוננים במקומות מסוימים. הטיול בשמורה מצריך ידע בניווט. זוהי עוד סיבה שיש להזמין מראש מעבורת חזרה – הפקחים חייבים להיות עם היד על הדופק לגבי כל אחד שלא הופיע למעבורת החזרה שלו. במקרים קיצוניים, מזניקים חילוץ מוסק/מושט, שיעלה לכם הרבה מאוד כסף אם החלטתם לזלזל בפקחים ולא להודיע על עיכוב. אם תרצו להישאר זמן נוסף בשמורה, תוכלו תמיד להגיע למקום איסוף מתוכנן של אחת המעבורות, לדבר עם הפקח במעבורת שמגיעה, ולראות אם הדבר אפשרי. משום כך, עדיף שיהיה עליכם את לו"ז המעבורות בצורה מודפסת במהלך הטיול במקום.

לפני שיוצאים חשוב לזכור!

הדברים לעיל אינם נאמרים כדי להפחיד: זהו מקום קסום, ומומלץ מאוד להגיע אליו. במקרים מסוימים גם ילדים קטנים יכולים לטייל בו (אולי אפילו יותר טוב ממבוגרים). יש רק להיות מודעים לעניין, ולהבין שהטיול בשמורה מצריך הקפדה על מספר דברים:

1. ידע בניווט, ולצורך העניין פשוט לדעת לקרוא מפה טופוגרפית. מטייל שאינו מתחיל, או כל מי שעבר ניווטים בצבא, מסודר.
2. מפה טופוגרפית טובה של השמורה (אפשר לקנות בלשכת התיירות באיספיורדור) ומצפן.
3. התייעצו עם העובדים בלשכת התיירות באיספיורדור באשר למזג האוויר הצפוי בימים בהם תהיו בשמורה (שיא הקיץ אין פירושו שלא יכולה להשתולל סופת קרח, רוחות צפון-מזרחיות בשמורה = מתכון לבעיות, ובכל מקרה מזג האוויר באיסלנד ניתן לחיזוי רק עד 50%).
4. קחו בחשבון שהפקחים מתייחסים אליכם כמטיילים מנוסים, כאשר הם אומרים לכם זמן משוער לביצוע טרק כלשהו. אם אתם לא כאלה, או אוהבים לטייל לאט, לעצור וליהינות מהנוף – הוסיפו זמן בתכנון!
5. אם אתם מגיעים לקראת סוף העונה (אמצע אוגוסט) – פנס ראש חובה! (נכון לגבי כל טיול באיסלנד בתקופה זו, הלילות מתחילים להיעשות חשוכים יותר כבר). כמו כן, יש לקחת בתקופה זו אקסטרה זמן מראש עבור כל טרק, בעת התכנון, מפני שכל לילה מחשיך מוקדם יותר מקודמו ותופס את המטייל בהפתעה.
6. גם אם אתם עושים טרק מעגלי וחוזרים לאוהל, קחו אתכם תמיד לבוש חם נוסף, למקרה שמזג האוויר ישתגע (או שתתקעו באמצע הלילה על ראש הר – כמונו).
7. שיהיה מישהו (מבין פקחי השמורה או לשכת התיירות) שידע בדיוק לאיזו מעבורת אתם אמורים להגיע.
8. אם אתם חסרי ניסיון בניווט, ובכל זאת רוצים להגיע למקום ולחוות אותו, ישנם טיולים מאורגנים לשמורה של בין יום עד מספר ימים. מומלץ להזמין טיולים אלו מספר חודשים מראש באינטרנט.