התחלה חדשה

רוב המטיילים באיסלנד לא הבחינו בכך, אך מאז הקריסה הכלכלית של איסלנד בשנת 2008, האי שרוי בהלם. השוק הראשוני הגדול, התחלף במהירות לתסכול וזעם. הזעם והכעס יצאו החוצה ואיסלנד, האי השקט והשלו חווה עשרות הפגנות אלימות בכיכר המרכזית של הבירה רייקיאוויק. הכללים נשברו ומעשי ונדליזם נגד בית הפרלמנט (האלת'ינגי), תקיפת מכונית השרד של ראש הממשלה דאז גייר הרדה ע"י המון זועם ומריחת צבע על בתים ומכוניות של אנשים שנתפסו כאשמים במחדל היו רק חלק מהפעולות שננקטו ע"י המפגינים המתוסכלים.

בניין הפרלמנט האיסלנדי
בית הפרלמנט

האזרח הפשוט חש מרומה ובצדק. עשרות שנים של פריחה כלכלית אדירה התרחשה משום שכוחות משולבים של בעלי הון ושלטון בחשו מתחת לפני השטח ועשו בכלכלת איסלנד כבשלם ולבסוף כשמגדל הקלפים קרס, מי שנותר אחרון לשלם את החשבון זה האזרח הקטן. החגיגה נגמרה בסטירת לחי מצלצלת לפרצוף של כולם, עכשיו צריך לחפש את האשמים. ציד המכשפות התחיל ונכון לעכשיו (אפריל 2010) עדיין לא הסתיים.

עם קטן גדול

הסיפור של איסלנד בעשרים שנה האחרונות הוא סיפור מהאגדות שהסתיים בצורה טראגית. עם קטן וצנוע עם רגשי נחיתות מול האחים הגדולים מאירופה, החליט להחזיר עטרה ליושנה ולהפיח רוח חדשה במסורת הוויקינגית שנושבת באפו של כל אדם איסלנדי. אותם כובשים של ימי הביניים הידועים באכזריותם, שלא בחלו לצאת למסעות כיבוש, ביזה והרס תמיד היו מקור גאווה לעם האיסלנדי. אם נשאיר את סיפורי האכזריות בצד, העם האיסלנדי רודף השלום מזדהה עמוקות עם רוח האומץ של אבות אבותיו.

האיסלנדיים, עם קטן של דייגים ואיכרים המונה סך הכול 320,000 נפש, ללא תרבות אנושית משמעותית. יכול לזקוף לזכותו את ספרות הסאגות הייחודית שנכתבה בין השנים 900-1200 לספירה. באיסלנד אין מבנים מונומנטליים, טירות או מעשי ידי אדם אשר האיסלנדיים יכולים להתגאות בהם. גאוותם היא בכושר שרידותם ועמידתם האיתנה מול איתני הטבע במקום יחסית דל במשאבים ומזון.

ויקינג

"הפלא האיסלנדי"

"הפלא האיסלנדי" הוא תהליך שחולל מהפכה בדרך החיים של העם האיסלנדי בשנות ה-90 של המאה ה-20. מהלך שהוביל את איסלנד, אותה מדינת דייגים קטנה וענייה, לראש טבלת המדינות בעלות התמ"ג הגבוה ביותר בעולם. בנקים וחברות איסלנדיות טיפחו בינם לבין עצמן את גאוות "הנמר הוויקינגי" היוצא לכבוש את העולם כאשר בידו מטבע קטן (הקרונה איסלנדית) ושוק כלכלי בועתי שהיה אז נתון למניפולציות כלכליות ע"י אליטות קטנות וחמדניות.

במשך מספר שנים זה עבד, ערכה של הקרונה האיסלנדית הרקיע שחקים והיא נסחרה בשערים גבוהים מאד מול שאר המטבעות הזרים. האיסלנדיים התמימים נתונים למטח פרסומות מהבנקים בבעלות האליטות, עודדו את האזרחים לקחת הלוואות ענק בצמוד למטבע זר. אנשים שעד לא מזמן היו איכרים פשוטים או נותני שירותים עם משכורות ממוצעות החלו למשכן את בתיהם ולצאת למסעי קניות מחוסרי רסן במדינות אירופה השונות. כל זאת כאשר ערך הקרונה הגבוה משמש כעוגן יציבות שעליו מתבסס כל המהלך.

המשבר הכלכלי העולמי

ממש חודשים ספורים לפני המשבר כאשר כלכלת איסלנד כולה כבר הייתה ממושכנת בבנקים רבים ברחבי העולם. בא המיתון הכלכלי העולמי ואתו הקריסה הפתאומית אך לא המפתיעה של הכלכלה האיסלנדית. כהרף עין ממש, מצאו עצמם האיסלנדיים עם חובות ענק שידרשו עשרות שנים לכלכלה כל כך קטנה להחזיר. העובדה האמתית שממנה בחרו איסלנדיים רבים להתעלם במשך זמן כה רב, היא שמלבד דיג, תיירות ויצוא אלומיניום אין למדינה האיסלנדית הכנסות נוספות. מדינה שתלויה במספר כה מצומצם של מקורות הכנסה פגיעה הרבה יותר. קריסת המטבע המקומי, הפך את המחירים במשק. מחירי המצרכים בשוק שלמעלה מ-90% ממנו תלויים ביבוא, הרקיע שחקים והאזרחים שכבר ממילא נותרו עם חובות ענק, הפכו לקורבנות של מיתון עמוק, אבטלה ודיכאון לאומי.

ויקינגי איסלנדי

ניצנים של תקווה

שנתיים אחרי. הסיפור האיסלנדי מראה סימנים של התאוששות ותקווה. השלטון התחלף לאחר הפגנות הולכות ונשנות שזכו לכינוי "מהפכת הסירים". המצוד האיטי אך העקבי אחר האשמים במחדל נמשך והחלשות המטבע המקומי הפך את איסלנד מאחת המדינות היקרות בעולם למדינה בעלת טווח מחירים אירופאי ממוצע. התיירות פורחת, שנת 2009 הייתה שנת שיא בכמות התיירים הזרים שנכנסו למדינה והיד עוד נטויה. הממשלה הנוכחית החליטה לנצל את תזרים מזומנים זר שהמדינה כל כך צריכה והחלה לשווק את איסלנד בצורה אגרסיבית. קיים סיכוי גדול שהמשבר הנוכחי יוביל את המדינה הקטנה להערכות מחודשת, בדיקה עצמית ועלייה על דרך חדשה של התאוששות וצמיחה. קוטנה של הכלכלה שהיה בעוכריה, יכול לשמש גם כקרש קפיצה להתאוששות מהירה. יש תקווה וגם אנליסטים צופים שכלכלת איסלנד תתאושש בסופו של דבר.

ההתפרצות ששיתקה את העולם

ואז באה הפתעה נוספת, הר הגעש אייפיאטליוקול בדרום איסלנד החליט פתאום להתפרץ ושיתק את כל אירופה. שבועות ספורים לפני הפתיחה הרשמית של עונת התיירות באיסלנד, נוחתת על איסלנד מכה נוספת. תיירים רבים שסימנו את איסלנד כיעד לקיץ 2010 החליטו לבטל. לפי הנתונים האחרונים רשויות איסלנד צופים ירידה בכמות התיירים השנה, לאחר שנרשמו ביטולים רבים בסוכנויות נסיעות ברחבי העולם. דווקא בזמן כה קריטי, איסלנד שוב מוצאת עצמה נתונה לחסדי הטבע.

הרוח הוויקינגית

נראה שעכשיו גלגלי ההיסטוריה מסתובבים על צירם ואיסלנד עומדת בפני התחלה חדשה. משבר כלכלי, בידוד גאוגרפי וטבע הפכפך מחזירים את האיסלנדיים למציאות הידועה והמוכרת. כמו בעבר כך גם היום, שוב הרבה תלוי באותה רוח ויקינגית של אומץ ועוז רוח שמאפיינת את האיסלנדיים ושהם כל כך גאים בה.

חזרה אל היסטוריה ותרבות »