הזמנת מקומות לטרק באישור מיידי
אחד הטרקים הידועים בעולם ולבטח הטרק המפורסם ביותר באיסלנד הוא טרק לנדמנלאוגר-ת'ורסמורק. (Landmannalaugar Þórsmörk) ידוע גם בשם לאוגארווגור (Laugavegur) מסלול טיולים פופולרי בדרום איסלנד המושך אליו בכל שנה מטיילים רבים. הטרק המחבר שני אתרים מפורסמים באיסלנד, מתחיל באזור המעיינות החמים של לנדמנלאוגר ומסתיים בעמק ת'ורסמורק.
אורכו של טרק לנמנלאוגר-תwורסמורק הוא 55 ק"מ והוא כולל נוף מגוון ביותר של הרים בשלל צבעי הקשת, קרחונים מרשימים, נביעות של מעיינות גיאותרמיים חמים, נהרות ואגמים גדולים. אורכו של הטרק נע בין יומיים לארבעה ימים, תלוי בקצב ההליכה. יש אפשרות להאריך את המסלול בעוד יומיים ולהמשיך עוד 25 ק"מ מת'ורסמורק עד סקוגר.
טרק לנדמנלאוגר-ת'ורסמורק ממוקם ברמה ההררית באזור דרום איסלנד. רוב המטיילים עוברים את המסלול מצפון לדרום. אזור לנדמנלאוגר נמצא בגובה של 600 מטר מעל פני הים והדרך יורדת בשיפוע מתון עד פארק ת'ורסמורק הנמצא בגובה 300 מטרים. במהלך עונת התיירות (חודשים יוני-אוגוסט) יוצאים אוטובוסים יומיים מרייקיאוויק וקירקובאיירקלאוסטר לנקודות ההתחלה והסיום של הטרק. אם בוחרים לעשות את המסלול במשך ארבעה ימים, הולכים כל יום בין 6-8 שעות בקצב הליכה רגיל.
לינה לאורך המסלול
לינה מוצעת בשש בקתות לאורך הדרך (יש צורך להזמין מקום מראש) או באתרי קמפינג הממוקמים סמוך לבקתות. בשל דאגה לשמירה על הטבע באזור השמורה, חל איסור לעשות קמפינג מחוץ לאזורים המיועדים לכך. קושי המסלול תלוי מאד בתנאי מזג האוויר באותו הזמן. הבקתות פתוחות בדרך כלל החל מה-25 ביוני ונסגרות בתחילת ספטמבר.
בקתות הרים בסיסיות – כוללות:
עד 20 מטיילים בשקי שינה בכל חדר.
מטבח משותף עם כלי בישול בסיסיים.
מים קרים לשתייה. אין אפשרות לקנות מזון במקום.
מקלחות (חוץ מהבקתה ב Hrafntinnusker)
יש להצטייד בשק שינה (אין מצעים ושמיכות)
למתכננים ללון בבקתות יש להזמין את הלינה בבקתות כמה חודשים מראש.
לינה על מזרונים. חלק מהמיטות בבקתה מיועדים לשני אנשים, היו נכונים לישון עם אדם זר, אם אתם מטיילים לבד.
המקלחות והשירותים נמצאים מחוץ לבקתה והשימוש כרוך בתשלום נוסף. יש להכין מראש מטבעות של 100 ISK.
אין מקרר.
אין חשמל אבל יש מספיק אור בבקתה. ניתן לבקש לטעון סוללות תמורת תשלום אצל שומר הבקתה.
מחירון בקתות וקמפינג – לחצו כאן
קמפינג
אזורי הקמפינג נמצאים בסמוך לבקתות ומתוחזקים ע"י עובדי המקום. אין צורך להזמין מקום מראש. הקמפינג כולל: שירותים, מים קרים ומקלחות. אין להשתמש בשירותי הבקתות כולל שימוש במטבח. בשל ריבוי המבקרים באתר וכדי לשמור על הטבע, חל חיסור עפ"י חוק לעשות קמפינג בשטח שאינו מיועד לכך.
רמת הקושי
למרות שטרק לנדמנלאוגר-ת'ורסמורק לא נחשב לבעל דרגת קושי גבוהה. כושר טוב בהחלט יהפוך את חווית הטרק למהנה יותר. למי שלא מורגל בהליכות, מומלץ להיכנס לכושר חודשיים מראש. מטיילים צריכים לסחוב על גבם תרמיל במשקל 20 ק"ג למרחק של 15 ק"מ ביום. הקטע של פימפורדוהאלס (Fimmvörðuháls), קשה יותר וכרוך בהליכה לצד תהום.
ביגוד וציוד לטרק
כמה תובנות על ציוד – באופן כללי כדאי להשקיע בציוד וביגוד איכותי. זה בהחלט יכול לעשות את ההבדל:
1. לא ללבוש בגדי כותנה בכלל, ולא כשכבה הצמודה לגוף בפרט. הכותנה סופגת מים (זיעה או גשם) ומתייבשת מאוד לאט. בגדים רטובים ורוח קרה שילוב שיכול להביא להתקררות מהירה.
2. יש להשתמש בבגדים מחומר סינטטי, פליז או צמר מארינו.
3. לבוש שכבות מומלץ: מכנסיים דקות וחולצה טרמית (או מנדיפת זיעה) קצרה, שכבת ביניים, פליז מחמם וחליפה נגד גשם – להוריד ולהלביש בהתאם למצב.
4. נעליים עמידות במים. במקרה של נעלי עור מומלץ למרוח עליהם שכבה של וקס. יש קטעים שבהם עוברים בשלג ובמעיינות.
5. נעליים או סנדלים לחציית נהרות . המים הם בגובה הברך.
6. מעיל ומכנסי הגשם כדאי שיהיו איכותיים. הגשם באיסלנד יכול להיות גם אנכי.
7. כובע וכפפות.
ציוד נוסף
1. מקלות הליכה יכולים לעזור מאוד, בימי גשם, בעליות ובירידות תלולות. הם עוזרים להוריד עומס מהברכיים, ולייצב במעברים על נהרות.
2. כדאי לקחת תרמוס עם שתיה חמה.
3. אוהל צריך להיות מותאם לגשם, ומומלץ להניח יריעה נוספת מתחת. בקמפינג אין הרבה הגנה מפני רוח ולכן יש להשתמש ביתדות ובחוטים למתיחתו ולחיזוקו.
4. שק שינה מתאים ל 10- מעלות ומזרון עבה לבודד מפני הקור של האדמה.
הוראות בטיחות כלליות
באתר הבקתות מופיעה האזהרה הבאה:
"במזג אויר טוב הטרק המסלול מתאים לכל אחד, וזהו אחד מהמסלולים היפים ביותר באיסלנד. אך במזג אויר רע הטרק יכול להפוך להיות מסוכן גם למנוסה שבטיילים"
למרות שגובה המסלול לא עולה על 1000 מטר, בגלל התנאים הארקטיים מזג האוויר מאוד הפכפך . בתקופת יולי אוגוסט יש לעיתים קרובות ערפל, ובאזור יכולות להיות רוחות חזקות מאוד , אפילו עד 100 קמ"ש. תוך דקות ספורות השביל הנעים להליכה הופך להיות חלק ומסוכן, הנוף המרהיב מתחלף לערפל.
1. יש להיוועץ בשומרי הבקתה לפני היציאה למסלול בכל יום לגבי מזג האוויר והתנאים ויש להתייחס במלוא הרצינות להמלצתם. לצערנו לא מעט מקרים שהסתיימו באסון עקב התעלמות מהמלצות השומרים.
2. לפני היציאה יש לרשום את שמכם וכיוון ההליכה אצל השומר.
3. כדאי לעשות את המסלול עם שותף אחד לפחות. אם בכל זאת החלטתם לעשות את המסלול לבד , יש להתקשר לשומר הבקתה שאליה אתם מתוכננים להגיע ולציין את שמכם והשעה המשוערת להגעה. כך אם חס וחלילה לא תגיעו יהי מי שיחפש אתכם. באופן כללי יש הרבה מטיילים , במיוחד בחלק בין לאנדמאנאלאוגר לת'ורסמורק, וניתן לחבור.
פירוט המסלול
היום הראשון: לנדמנלאוגר-Harfntinnusker.
12 ק"מ. בין 4-5 שעות הליכה. שיפוע עלייה: 470 מטר.
תחילת הטרק הוא מהבקתה בלנדמנלאוגר (קואורדינטות N63°59.600 – W19°03.660). משם הליכה קלה עד שדה הלבה Laugahraun לכיוון הרמה ההררית של Brennisteinsalda שם מתגלה נוף מרהיב של הרים בשלל צבעים. לאחר 3-4 שעות הליכה מגיעים למעיין הגיאותרמי Stórihver. אחת הנקודות "הירוקות" היחידות לאורך המסלול של היום הראשון. מי המעיין חמים מדי לרחצה.
שני שלישים מקטע מסלול של היום הראשון מכוסה שלג במשך רוב השנה עד שלהי הקיץ. בגובה 1000 מטר מעל פני הים נוצרים במקום ערפילים ויש לשים לב לא לסטות מן המסלול על אף השילוט הברור.
ביום זה מרבית ההליכה היא במגמת עליה. המסלול עובר בשלג ולכן יש לנעול נעלים עמידות במים. בהליכה על שלג וקרח ישנה סכנה של נפילה מבעד לשכבת קרח דק שנוצרת מהפשרת הקרח והשלג מהחלק התחתון הקרוב לאדמה. כדי להימנע מנפילות יש להיצמד סימון השביל, וללכת בעקבות של אלה שעברו מקודם.
אפשר להיעזר במקלות הליכה בזמן ההליכה כדי להימנע מהחלקה. סוף המסלול של היום הראשון הוא בבקתה ב Harfntinnusker (קואורדינטות N63°55.840 – W19°09.700) המכילה עד 52 איש. הבקתה מופיעה לאחר אתר הנצחה לעידו קינן, ישראלי שמת שם מהיפותרמיה בשנת 2004 במהלך סופת שלגים.
בערב ניתן לצאת לטיולים באזור. 20 דקות הליכה להר Söðull. הליכה קצת יותר ארוכה, 40 דקות מובילה למערות הקרח שהתמוטטו לפני כמה שנים.
הבקתה בהראפטינוסקר בבקתה זו אין מקלחות, ואין מים זורמים בשירותים. אזור הקמפינג נמצא בגובה מעל ל1000 מ' ומאוד חשוף לרוחות. יש אומנם במקום מסתורי רוח, אבל במקרה של רוחות חזקות הוא אינו מספק.
היום השני: Hrafntinnusker – Álftavatn
12 ק"מ. בין 4-5 שעות הליכה. שיפוע ירידה 490 מטר.
יום זה ברובו במגמת ירידה, חלק מהירידות תלולות ועשויות להיות מחליקות מאוד במקרה של בוץ וגשם. אפשר להשתמש במקלות הליכה לייצוב ומניעת החלקה. גם היום ההליכה כרוכה בהליכה על שלג וכוללת גם חצית נהר. יש להביא נעלים או סנדלים לחציית הנהרות. השיטה הבטוחה לחציית נהר היא לחצות במקום הרחב ביותר, בו הזרימה תהיה הכי איטית. למרות שהמים קפואים , לא לרוץ, כדי לא ליפול. כדאי ללכת באלכסון עם כיוון הזרם. תנועת המים יכולה לבלבל את העיניים ושיווי המשקל, כדאי בעת החציה להסתכל לכיוון הגדה השנייה.
תחילת המסלול של היום השני עובר דרך עמק יפיפה עם כמה ערוצים יש להיזהר הם עדיין יכולים להיות מושלגים. אם מזג האוויר יפה והראות טובה, הליכה לפסגת הר Háskerðingur מבטיחה נוף עוצר נשימה. במהרה נעזוב את אזור הרי הרייאוליט הצבעוניים ונמשיך לאזור של הרים וקרחוני כהים. תוכלו לשים לב שכמות הצמחייה באזור רבה יותר. המשך השביל ל Jökultungur הוא תלול למדי אך הוא מוביל לגדת נהר Grashagakvísl, מקום טוב לעצירת מנוחה. החלק האחרון עד הבקתות הוא בהליכה על מישור. ליד אגם Álftavatn יש שתי בקתות (קואורדינטות N63 51.470 – 13.640 ° W19) המכילות עד 52 איש.
אם הבקתה באלפטואטן תפוסה אפשר לנסות בבקתה הסמוכה ב קואנגיל HVANNGIL. היא מרוחקת כ5 ק"מ (לכיוון ת'ורסמורק).
בערב ניתן לצאת לטיול של שעה שעתיים להר Brattháls. קחו בחשבון שצריך להרטיב רגליים כאשר חוצים מספר נחלים היוצאים מאגם Álftavatn.
היום השלישי: Álftavatn – Emstrur \ Botnar
15 ק"מ. בין 6-7 שעות הליכה. שיפוע ירידה 40 מטר.
תחילת הדרך וסופה מתאפיינת בתוואי של עליות וירידות, אבל חלק גדול מהדרך הוא במישור חולי. להליכה ביום זה במקרה של יום יפה ניתן להשתמש בנעלים קלות (אפילו נעלי ספורט). המסלול ביום זה חוצה מספר נהרות, חלקם על גשרים וחלקם בתוך המים. יש להשתמש בסנדלים או נעלים לחציית נהרות.
המסלול לוקח אותנו על רכס Brattháls אל עמק Hvanngil. ב Hvanngil יש שתי בקתות, אחת נבנתה עבור רועי צאן בשנת 1963 ואחת עבור תיירים בשנת 1995. הליכה קצרה מהבקתות לוקחת אותנו לגשר לחציית הנהר Kaldaklofskvísl. בגדה המזרחית של הנהר השביל מתפצל עם פנייה אחת ל Mælifellssandur והפנייה השנייה ל Emstrur. נמשיך על הפנייה השנייה. פחות מק"מ מנהר Kaldaklofskvísl יש עוד מספר נחלים שצריך לחצות. בערך 4 ק"מ משם מגיעים לגשר שחוצה את נהר Nyrðri Emstruá. לאחר הליכה קצרה על מישור נגיע לבקתות ב Botnar (קואורדינטות 63°45.980 – 19°22.480) המכילות עד 40 איש.
בערב ניתן לצאת להליכה קלה של שעה וחצי, לאורך סימוני מוטות המובילים לנוף פנורמי מרהיב על קניון Markarfljótsgljúfur.
היום הרביעי: Emstrur (Botnar) – Þórsmörk
15 ק"מ. 6-7 שעות הליכה. שיפוע ירידה 300 מטר.
ללכת בזהירות על שביל תלול המוביל לעמק Syðri-Emstruá אותו ניתן לחצות על גשר יפיפה. מגיעים לאזור שנקרא Almenningar שם נצטרך לחצות את הנהר העמוק ביותר בטרק, נהר Þröngá. שימו לב שהנוף והצמחייה שוב משתנים והנוף הצחיח יחסית נצבע בירוק. 30 דקות לאחר חציית הנהר מגיעים לבקתה Langidalur בת'ורסמורק המסוגלת להכיל עד 75 איש (קואורדינטות 63°40.960 – 19°30.890)
יש הרבה אפשרויות לטיולים באזור. הקצרה ביותר היא עלייה על הר Valahnúkur, מזרחית לבקתה. השביל מסומן היטב והנוף מלמעלה על העמקים מרהיב.
לממשיכים עד לסקוגאר – פימפורדוהאלס
מסלול מרהיב שלוקח את המטייל מעמק ירוק ושלו, דרך רכסי הרים ירוקים אל מעבר בין שני הקרחונים אייפיטלאיוקוטל ומירדאלסיוקוטל. וליד שני המכתשים שנוצרו בהתפרצות ב-2010. מצדו השני של המעבר המסלול ממשיך לאורך נהר עם מפלים רבים, ומאפשר תצפית מרהיבה אל עבר האוקיאנוס והחוף הדרומי של איסלנד. ההליכה במסלול כרוכה במעבר בשלג, ובמעברים צרים על צלע הר וברכסים. אורכו הכולל של המסלול כ24 ק"מ, וניתן לעשות אותו ביום אחד או ביומיים עם לינה בבקתה באמצע הדרך. המסלול פתוח מסוף יוני ועד תחילת ספטמבר.
קטע א: מת'ורסמורק אל פימפורדהאלס:
עליה של כ900 מ', מרחק כ-13 ק"מ, זמן הליכה משוערך 6-7 שעות.
הטרק מתחיל מת'ורסמורק מהבקתה בלאנגידאלור (Langidalur). המסלול מתחיל בחציית אפיק הנהר קרוסה, שאורכו כ-3.5 ק"מ. ישנם גשרים ניידים לחציית הערוצים העמוקים. עם חצית הנהר נכנסים לאזור המכונה "גודאלונד" Goðalönd כלומר "משכן האלים": וגבעות ועמק היושב לרגלי שני קרחונים, מורדות ההרים והרכסים מכוסים עשב ובעמק צמחיה שופעת: עצים, שיחים, פרחים.
השביל מתחיל בעליה במדרגות עץ, לאורך צלע ההר, בהמשך הוא מתחלף לשביל המוביל אותנו אל עבר רכס המכונה "קאטאריגיר" Kattarhryggir ,שפירושו "שידרת החתול". כשעוברים על הרכס קל להבין למה: דמיינו לעצמכם חתול שמקמר את גבו, ואתם מטיילים על הגב. משני צדי הרכס, תצפית על עמקים ירוקים ועל ההר אוטינגונגוהופדי Útigönguhöfði. השביל ממשיך ומוביל אותנו אל עבר הרמה מורינסהיידי Morinsheiði, במקומות רבים השביל עובר על צלע ההר, או תלול במיוחד, אך יש חבלים ושרשראות להעזר בהם.
מורינסהיידי היא רמה ארוכה ושטוחה, שמובילה אותנו אל המעבר המכונה "רכס הגיהינום" Heljarkambur. המעבר נמצא בגובה 800 מ, ומרוחק כ 9 וחצי ק"מ מתחילת המסלול. מקצה הרמה ומהרכס ניתן לראות את העמק אליו זרמה הלבה מהתפרצות אייפיאטלאיוקוטל ב2010 .
המפל והנהר שרואים כיום יבשו לחלוטין מזרימת הלבה, והיום מתחתרים מחדש. בעמק ועל צלעות ההר ניתן לראות תצורות לבה יפות. השביל מוליך כעת במעלה אל עבר שני המכתשים החדשים שנוצרו בהתפרצות האחרונה ומכונים מאגני, ומודי, כשם שני בניו של אודין.
נכון לכתיבת שורות אלה, ניתן עדין לראות אדים עולים מהמכתש, והאבנים בתוכו היו עדיין חמות. המסלול ממשיך בחציית שדה הלבה, וממשיך במגמה כללית כלפי המעבר פימפורדהאלס, כדאי להסתובב ולהתבונן אחורה אל המכתשים. קטע דרך זה כרוך בהליכה בתוך קטעי שלג.
באזור המעבר ישנן שתי בקתות: הבקתה שעל הדרך, המכונה באלדוינסקאלי, שהיא משמשת רק כמקלט בעת סופות, ולא ניתן ללון בה, והבקתה פימפורדסקאלי , שעל מנת להגיע אליה יש לסטות מהשביל המרכזי. ישנו "צומת" משולט במקום ההתפצלות (ואף ניתן לראות אותה בקלות בכיוון מערב). הבקתה מרוחקת כ 13 ק"מ מתחילת המסלול.
הבקתה בפימפורדוהאלס: בקתה זו ממוקת בגובה של כ1060 מטר על ראש הר. קואורדינטות GPS : N 63°37.320’ W 19°27.093’ אין בה מים זורמים. שומר המקום מביא שלג בדליים ומפשיר אותו למים. יש מטבח מאובזר היטב עם גז לבישול. אז הזבל תתבקשו לקחת אתכם. הנקודה הקרובה ביותר שאפשר להגיע עם רכב למקום, מרוחקת כ25 דקות הליכה מהבקתה. אין אפשרות לעשות קמפינג ליד הבקתה, יש רוחות עזות, והכל מושלג.
אז אם לא הצלחתם להשיג מקום לינה – תצטרכו להמשיך הלאה. אבל אפשר להיכנס לבקתה כדי לנוח, להכין ארוחה חמה, למלא מים אם צריך. שומר הבקתה הוא איש חביב מאוד, ויקבל אתכם במאור פנים. הבקתה מאוישת מסוף יוני ועד תחילת ספטמבר, ומכילה עד 20 אנשים. להזמנת הבקתה: www.utivist.is
קטע ב: פימפורדוהאלס לסקוגאר
ירידה של 1000 מטר, מרחק כ12 ק"מ, זמן הליכה 6-7 שעות.
המשך המסלול מוביל אל עבר הבקתה המשמשת לחסה בלבד, וממשיך לאורך דרך ג'יפים. לאחר זמן מה המסלול מתפצל מדרך הג'יפים ומוביל אותנו אל עבר נהר סקוגה. מכאן והלאה המסלול ממשיך לאורך הנהר, מאפשר מראות לעבר הערוץ שלאורכו יש למעלה מ20 מפלים. המפלים מופעים בצורות שונות : מפלים בצורת מסך, מפלים מדורגים, מפלים , שבהם המים יוצרים ברך, המפל האחרון סקוגאר מוביל אותנו לסוף המסלול. ביום בהיר המסלול מאפשר תצפית מרהיבה לכיוון החוף והאוקיאנוס.
לינה באזור סקוגאר:
בסקוגאר ישנה אכסניה של רשת HI , אתר קמפינג, ובאזור אפשרית לינה בבתי חווה.
הזמנת טיול מאורגן לטרק כולל מדריך מקצועי וההעברות – לינה בבקתות הרים:
האפשרות הנוחה והבטוחה ביותר לצאת לטרק היא להצטרף לקבוצה עם מדריך מוסמך וליהנות מדרך והנופים המופלאים ללא צורך לדאוג ללוגיסטיקה המורכבת ולסחוב משקל כבד של כל הציוד הדרוש על הגב. המטיילים יוצאים עם תרמיל קל על הגב כאשר כל הציוד של הטרק מועבר ברכבים מבקתה לבקתה.
המסלול:
יום 1: Reykjavík – Landmannalaugar – Hrafntinnusker. (מרחק הליכה 12 ק"מ)
יום 2: Álftavatn – Hrafntinnusker. (מרחק הליכה 12 ק"מ)
יום 3: Álftavatn – Emstur. (מרחק הליכה 16 ק"מ)
יום 4: Emstur – Þórsmörk. (מרחק הליכה 17 ק"מ)
יום 5: Bus from Þórsmörk to Reykjavík. (סיום הטרק)
טרק לנדמנלאוגר – ת'ורסמורק כולל:
* מדריך מקצועי דובר אנגלית.
* אוכל לחמישה ימים, החל מארוחת צהריים ביום הראשון ועד ארוחת צהרים ביום האחרון.
* העברות מ\אל רייקיאוויק.
* לינה בבקתות הרים בחדרים (dormitory style).
* העברת ציוד בין המחנות.
* בערב האחרון מסיבת ברביקיו בת'ורסמורק.
ציוד שיש להביא:
* נעלי הרים טובות עם עמידות בפני מים.
* חולצה תרמית עם שרוול ארוך.
* חולצה תרמית קצרה.
* שכבה שנייה – פליז ארוך או סוודר.
* מכנסי הליכה נוחות מבד שמתייבש במהירות.
* מעיל עם כובע מבד נושם – מגן רוח ועמיד בפני מים.
* מכנסי סערה עמידות במים.
* שני זוגות כפפות מצמר או סינתטי.
* שניים או שלושה זוגות גרבים מצמר או סינתטי.
* כובע צמר או סינתטי.
גיל מינימום להשתתפות – 14 שנים.
זהו טיול למיטיבי לכת ודורש כושר הליכה טוב.